BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vietnámi szupertájfun: leomlott egy acélhíd, rengeteg a halott – videó

Vietnámban ítélet idő uralkodik: a Jagi tájfun súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okoz, és több tucat ember életét követelték eddig. A vietnámi szupertájfun következtében egy acélhíd is összeomlott és több ipari központban is leálltak a gyártások.

Vietnámot hétfőn újabb esőzések sújtották. A Jagi tájfun súlyos áradásokat, illetve földcsuszamlásokat okozott, legalább 59 ember halálát követelve eddig és jelentős fennakadásokat okozva az ország északi ipari központjaiban. A régióban a folyók vízszintje továbbra is veszélyesen magas.

vietnámi, tájfun, időjárás, Jagi
Vietnámi szupertájfun: leomlott egy acélhíd, rengeteg a halott / Fotó: AFP

Legalább 13 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. A mentési munkálatok folytatódnak, de a heves esőzések és a földcsuszamlások nehezítik az előrehaladást.

A katasztrófa következtében Cao Bang tartományban egy autóbuszt sodort el az áradás, Phu Tho tartományban pedig összeomlott egy acélhíd. 

A tájfun az ipari központokat sem kímélte. Olyannyira, hogy az állami Lao Dong napilap beszámolója szerint a Haiphong tartományban található vállalatok nagy része hétfőre virradóra még nem tudta folytatni a termelést a gyárakban keletkezett károk miatt. Számos cégnél továbbra sincs áram, a helyreállítási munkálatok akár egy hónapot is igénybe vehetnek – írja az AP News.

A károk a legnagyobb exportőröket is sújtották, így a VinFast elektromos járműgyártót és az Apple beszállítóit. 

A kidőlt villanyoszlopok miatt sok helyen nincs áram az említett tartományokban. A becslések szerint a tájfun több mint száz vállalat működését érinti, és eddig több millió dolláros károkat okozott. Pham Minh Chinh miniszterelnök vasárnap meglátogatta Haiphong városát, és egy 4,62 millió dolláros segélycsomagot hagyott jóvá a helyreállítási munkálatok megkezdésére.

Rég nem volt ilyen erős tájfun

A Jagi tájfun erejét mutatja, hogy a meteorológiai szolgálatok szerint ez volt az elmúlt évtizedek legpusztítóbb vihara, amely 149 km per órás széllökésekkel érte el a szárazföldet. A folyamatos esőzések további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhatnak, emiatt több terület még mindig veszélyben van. A tájfun korábban legalább 20 ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken és négyen meghaltak Kína déli részén is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.