BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Student Protest In Bangladesh

A volt kormányfőre vadásznak a bangladesi hatóságok

Haszinát és társait emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják. A volt bangladesi miniszterelnök azonban még augusztusban Indiába menekült, letartóztatása diplomáciai akadályokba ütközhet.

Emberiség elleni bűncselekmények vádjával elfogatóparancsot adott ki csütörtökön egy dakkai bíróság a volt bangladesi miniszterelnök, Sejk Vazed Haszina és 45 társa ellen a júliusi és augusztusi tömegtüntetések idején a hatóságok által elkövetett súlyos atrocitások miatt – közölte az ügyészség.

Student Protest In Bangladesh
Sejk Vazed Haszina volt bangladesi kormányfő még augusztusban vonult önkéntes száműzetésbe / Fotó: NurPhoto via AFP

Az Associated Press értesülései szerint a dakkai törvényszék a vádhatóság tájékoztatása alapján az általa benyújtott két beadványra válaszul adta ki a letartóztatási parancsokat. 

A korábban éppen Haszina által létrehozott különleges háborús bűnökkel foglalkozó bíróság – a volt kormányfő ellen fordulva – három vizsgálatot indított augusztusban a lemondásával egy időben Indiába menekülő politikus ellen a zavargásokban történt visszaélések miatt.

Bangladesi katasztrófa

A dél-ázsiai országban júliusban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. A hónap végéig, több mint három héten át tartó erőszakos tömegtüntetések idején mintegy négyszázan vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy 11 ezer embert letartóztattak. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelső bíróság eltörölte, de újrakezdődtek, és Haszina lemondásáig folytak.

Mohamed Sahabuddin államfő Haszina távozása után egy nappal feloszlatta a parlamentet, majd bejelentette, hogy választást fognak kiírni; majd augusztus 8-án a tüntetők követelésére a 84 éves Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt bízta meg az átmeneti kormány vezetésével.

Már háromszázan haltak meg a bangladesi diáktüntetéseken, a kormányfő elmenekült az országból

Teljes a fejetlenség Bangladesben. A kvótarendszer miatt kirobbant tüntetések során már legalább háromszázan haltak meg, miközben a rendőrök már fegyverrel lőttek a felháborodott tömegbe.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.