BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevésen múlt a tragédia: videón, ahogy kimentenek egy embert az áradó Dunából

Felborult egy kisebb hajó Tahitótfalu környékén az áradó Duna szentendrei ágában, egy ember pedig egy fába kapaszkodva vár a segítségre. Az árvízi mentésről a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat tett közzé felvételt a Facebook-oldalán. A felvétel rengeteg tanulsággal szolgál.

Felborult egy kisebb hajó Tahitótfalu környékén az áradó Duna szentendrei ágában, egy ember pedig egy fába kapaszkodva vár a segítségre – erről kapott jelzést a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Árvíz, Duna, mentés, Tahitótfalu
Árvíz: felborult hajóst kellett kimenteni a Dunából (képünk illusztráció) / Fotó: Balogh Zoltán

A Facebookon közzétett posztjukból kiderült, a jelzés után a hajós egységük megkezdte a vonulást a helyszínre és ezzel párhuzamosan a drónjukat is oda irányították, miután nemcsak mentésről volt szó, hanem kutatásról is, mert az illető helyzete nem volt egyértelműen behatárolható – írja a Tények.hu. 

A kiérkezésükkor a helyszínhez közel a szentendrei hivatásos tűzoltók a parton már túl voltak az információk begyűjtésén, így az ő koordinációjukkal zajlott a bajbajutott személy kutatása, ami perceken belül eredményt is hozott: a hajós egységük segélykiáltásokat hallott az ártérből. Mindeközben a légi mentők a levegőből pásztázták a területet, a vízi rendészet hajója úton volt és a mentőszolgálat esetkocsija is a helyszínre érkezett.

A videót itt tekintheti meg.

A portál cikke szerint a bajbajutottat a búvárok közelítették meg, akit egy fában kapaszkodva találtak. Néhány perccel később megérkezett a Leányfalu Vöröskő Önkéntes Tűzoltó Egyesület is, akikkel együtt a bajbajutottat beemelték egy kis hajóba, kivitték a partra és átadták a mentőknek.

A történetben bőven van szakmai siker, tanulság és emberi felelőtlenség. Nem félünk kimondani, hogy az áradó Dunában, a tiltás ellenére, mentőmellény nélkül vízre szállni szerintünk felelőtlenség és életveszélyes

– írták.

A bejegyzésből az is kiderült, hogy az árhullám miatt szolgálatuk 8 fővel, néhány perces riaszthatósággal ad készenlétet Szentendrén. A kutató-mentő hajójuk pedig a szentendrei Wiking Yacht Club kikötőjében várakozik, hogy baj esetén azonnal elérjék az adott helyszínt, és gyorsan tudjanak reagálni a kialakuló balesetekre, veszélyhelyzetekre.

Borítóképünk illusztráció (Verőce, 2024. szeptember 20. A Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület motorcsónakja járőrözik a megáradt Dunán Verőce közelében 2024. szeptember 20-án. MTI/Balogh Zoltán)

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.