BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Árvíz: szennyezett a Duna, figyelmeztették a dömösieket

Dömösnél ugyan eltérést tapasztaltak a határértéktől a kutaknál, de a víz a forralást követően fogyasztható, csecsemőknek és kisgyerekeknek viszont palackozott víz fogyasztását ajánlják. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a Duna vize jelenleg nem tiszta, a vízzel történő érintkezés után a bőrfelületet fertőtleníteni kell.

Dömösnél a határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál, Kisorosziban be kellett vetni a honvédségi helikoptert egy rosszulléthez – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vasárnap reggeli árvízvédelmi sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Árvíz, Duna, Dömös, szennyezett
Árvíz: Dömösnél eltérést tapasztaltak a határértéktől a kutaknál (képünk illusztráció) / Fotó: Balogh Zoltán

Kiemelte: a kutak, csatornarendszerek figyelése folyamatos. Dömösnél ugyan eltérést tapasztaltak a határértéktől, de a víz a forralást követően fogyasztható, csecsemőknek és kisgyerekeknek viszont palackozott víz fogyasztását ajánlják. 

Hozzátette: 

a Duna vize jelenleg nem tiszta, a vízzel történő érintkezés után a bőrfelületet fertőtleníteni kell.

Az államtitkár ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a töltések állapota napról napra változik, ezért továbbra se menjen senki se gyalog, se járművel ezekre. Rámutatott az elárasztott utak veszélyeire is, hiszen a víz alatt lehetnek olyan tárgyak, amelyek balesetet okozhatnak. 

Hét vármegyében 52 településen folyik árvízi védekezés, 36 út teljesen, kettő részlegesen le van zárva – tudatta, majd azzal folytatta, hogy 11 vármegyében többszörözték meg a védekezők számát, a katasztrófavédelmi munkatársak 24 per 24 órás munkarendre való átállása jó döntés volt, így az átcsoportosítás is megoldott. Ezáltal 1500-zal tudták növelni a védekezők számát, az átvezényeltek száma nagyjából 500 ember. 

Rétvári Bence közölte, elzárt településrész három van: 

  • Baján a Pandúr-sziget, 
  • Adonynál Lórév árvízzel veszélyeztetett területét, valamint 
  • Hartánál a Duna-sziget üdülőterületét zárták le. 

Itt a kapcsolattartás és a segítség folyamatos – fűzte hozzá. 

Az államtitkár kitért arra, hogy 

Közép-Európában 28 áldozata van az áradásoknak. Magyarországon ezt „továbbra is sikerült kivédeni”, ami köszönhető a védekezésben résztvevők munkájának.

Arra a kérdésre, hogy önkéntesek jelentkezését várják-e a védművek elbontásához, azt válaszolta: az önkormányzatok saját hatáskörben fogják eldönteni, hogy a vízügyesek és katasztrófavédelmi egységek mellé kér-e és milyen segítséget kérnek a civilektől. 

Tájékoztatott arról is, hogy az unió rendkívüli felülete nem nyílt meg az eddigi árvízi segítségnyújtást illetően, eddig az országok egymást segítették. Az unió soros elnökeként Magyarország már szeptember 16-án kezdeményezte az IPCR-rendszer megnyitását. „Ez a rendkívüli felület nem nyílt meg, a rendkívüli segítség nem tisztázódott” – fogalmazott, kiegészítve azzal, hogy ebben a kérdésben egyelőre csak deklarációk vannak, konkrét segítség még nincs. 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója szerint tovább emelkedett az állami védvonal hossza, amely jelenleg 755 kilométeres. A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek létszáma megközelíti a 2000 főt. A Szigetközben megtörtént a tetőzés, de továbbra is harmadfokú a készültség – figyelmeztetett. Megjegyezte, hogy a vízgyűjtő területen legfeljebb 15 milliméteres esőre számítanak, amely nem eredményez majd problémát. 

Tájékoztatása szerint a következő időszak legnagyobb feladata az ideiglenes védművek visszabontása lesz. Mint mondta, először azokat bontják el, amelyek a magas vízszint ellen nyújtottak védelmet, legutoljára pedig azokat, amelyek a szivárgástól védenek és a tartós terhelés ellen épültek ki. Láng István az óbudai Nánási úti védművel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, ismeretei szerint a főváros döntése értelmében a Nánási út-Királyok útja vonalat erősítik meg. Hozzátette: a főváros által elkészített terveket egyeztetni kell, hogy alkalmasak-e a megvalósításra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.