BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába találtak iszlamista propagandát a müncheni merénylőnél korábban, futni hagyták az osztrák hatóságok

A 18 éves iszlamista támadó egy második világháborús Mauser karabélyt használt a merénylethez. Az izraeli konzulátus egyetlen dolgozója sem sérült meg.

Újabb információk láttak napvilágot a München központjában történt lövöldözésről, egyebek között arra is fény derült, hogy az osztrák állampolgárságú, bosnyák származású 18 éves támadó már korábban az osztrák hatóságok látókörébe került azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Államhoz köthető propagandát terjeszt.

A police officer secures the area after a shooting near the building of the Documentation Centre for the History of National Socialism (NS-Dokumentationszentrum) in Munich, southern Germany, on September 5, 2024. German police said they shot a suspect in central Munich on September 5, near the documentation centre on the Nazi era and the Israeli consulate, and advised people to stay clear of the area. (Photo by LUKAS BARTH-TUTTAS / AFP) iszlamista
Az iszlamista támadóra 30-40 lövést adtak le a rendőrök / Fotó: AFP

Az iszlamista támadó már egy ideje ismert volt a hatóságok előtt

Bár Emrah I. telefonján találtak is iszlamista propagandát, az osztrák ügyészség ejtette az ügyét. A müncheni támadáshoz a szemtanúk által készített képek alapján egy második világháborús Mauser puskát használt, rajta bajonettel. A Bildnek a szemtanúk azt is elmondták, hogy több percig tartott, mire a rendőrség közbelépett. Igaz, amikor végül utolérték a támadót, 30-40 lövést is leadtak rá.

A sors fintoraként az izraeli konzulátuson – mely az iszlamista férfi feltételezett célpontja lehetett – pont azért nem tartózkodott a személyzet és a diplomaták nagy része, mert ma van a müncheni olimpián elkövetett merénylet 52. évfordulója. Az izraeli külügyminisztérium szerint egyetlen konzuli dolgozó sem sérült meg.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter elmondta, hogy a támadó is leadott több lövést, a rendőrség csak ezekre válaszul nyitott tüzet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.