BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mini-atomerőművekkel biztosítaná a mesterséges intelligencia energiaigényét a Google

A generatív mesterséges intelligenciának hatalmas az energiaigénye. A nagy tech vállalatok régóta keresik a megoldást erre a kihívásra. A Google most kis moduláris atomreaktorok (SMR-ek) vásárlásával lenne úttörő a piacon.

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülnek a mesterségesintelligencia- (MI) alapú nyelvi modellek. Például a közelmúltban az OpenAI által bejelentett új modellcsalád, az OpenAI O1 a legtöbb feladatban már eléri egy jó PhD-tanuló szintjét. Azonban ennek a nagy fejlődésnek vannak még kihívásai. Az MI szerverparkjai ugyanis hatalmas mennyiségű energiát igényelnek. Erre próbálnak megoldást találni a legnagyobb piaci szereplők is. A Google a napokban megállapodást kötött arról, hogy mini-atomreaktorokból álló flottából vásárol energiát, hogy ezzel biztosítsa az MI használatához szükséges energia előállítását – írta a The Guardian.

Google Headquarters in Mountain View, California
MOUNTAIN VIEW, CALIFORNIA - AUGUST 22: A view of Google Headquarters in Mountain View, California, United States on August 22, 2024. Tayfun Coskun / Anadolu (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A Google számára prioritás a mesterséges intelligencia fejlesztése / Fotó: Tayfun Coskun / AFP

Az amerikai technológiai óriás a hírek szerint hat vagy hét kis moduláris atomreaktort (SMR) rendelt a kaliforniai Kairos Power vállalattól:

  • az elsőt 2030-ra,
  • a többit pedig 2035-re.

A Google reményei szerint ez az üzlet alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldást jelent majd az irdatlan mennyiségű energiát igénylő adatközpontok energiaellátására. Az Alphabet tulajdonában lévő vállalat szerint az atomenergia tiszta, éjjel-nappal működő energiaforrást biztosít, amely segíthet megbízhatóan kielégíteni az áramigényeket.

Atomenergia és mesterséges intelligencia kéz a kézben?

A Google egyúttal versenyelőnyt is remél az energiaforrástól, ugyanis a generatív mesterséges intelligencia és a felhőalapú tárolás robbanásszerű növekedése megnövelte a technológiai vállalatok villamosenergia-igényét. Természetesen a többi nagyvállalat is gondolkodik már a megoldáson. A múlt hónapban a Microsoft kötött megállapodást arról, hogy energiát vesz át a Three Mile Islandről, és ezzel öt év után először beindítják a termelést az erőműben. A pennsylvaniai telephelyen történt 1979 márciusában az Amerikai Egyesült Államok történetének legsúlyosabb nukleáris balesete. A reaktor több mint fele leolvadt ugyan, de sikerült időben megállítani katasztrófát, így halálos áldozatok nem voltak.

Az Amazon sem maradt ki a sorból, még márciusban vásárolt egy atomenergiával működő adatközpontot a Talen Energytől.

A Google a bejelentésen kívül mást nem közölt, így az új erőművek helyét és a megállapodás pénzügyi részleteit sem hozták nyilvánosságra. Annyit tudni a projekttel kapcsolatban, hogy a keresőóriás összesen 500 megawatt teljesítmény megvásárlásáról állapodott meg a 2016-ban alapított Kairos céggel, amely jelenleg Tennessee-ben épít egy demonstrációs reaktort, amivel a tervek szerint 2027 elejére készül el.

A Google projektje hatalmas reklám az SMR-technológiának

Bár a felek megállapodtak, és bejelentették az üzletet, azonban még egy fontos lépés hátravan, ugyanis meg kell kapnia a hatósági engedélyt ahhoz, hogy nyélbe üthessék. Ha egy ilyen horderejű projekt megkapja a hatósági engedélyeket, az az SMR-technológiába vetett bizalmat is erősítheti. A kis moduláris atomerőműveket úgy tervezték, hogy csökkentsék a nagyobb erőművek építése során gyakran tapasztalt költségtúllépéseket és késedelmeket. Azonban a technológia kritikusai azzal érvelnek, hogy az SMR-ek összességében drágák lesznek, mert nem biztos, hogy képesek lesznek elérni ugyanazt a méretgazdaságosságot, mint a nagyobb erőművek.

Az Egyesült Királyságban a vállalatoknak pályázniuk kell arra, hogy a kormány kiválassza őket SMR-technológiáik kifejlesztésére. A kabinet célja az ország nukleáris iparának újjáélesztése. Az egyik ilyen pályázó a luxusautóival világhírű, de a nukleáris iparban is egyre erősebbé váló Rolls-Royce a múlt hónapban jelentős lökést kapott, amikor a cseh kormány kiválasztotta a vállalatot egy SMR-reaktorflotta megépítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.