BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Az amerikai igazságügyi minisztérium 32 oldalas bírósági beadványt készített arról, milyen intézkedésekkel orvosolható a Google által létrehozott illegális monopólium problémája  Google Is Trying to Reduce Its Food Waste Without Irritating Employees

A Google-t feldarabolná Washington, de ekkora falatba beletörhet a bicskája

Két évtizede nem tett olyan hatalmas lépést a világhatalommá nőtt technológiai gigacégek megfékezésére az Egyesült Államok, mint amire most készül. A Google keresőóriásból kanyarítanának ki darabokat és eddig hozzáférhetetlen információkat, és ezúttal ez sikerülhet, nem úgy, mint annak idején a Microsoft feldarabolására tett washingtoni kísérlet – az amerikai igazságügyi minisztérium az első lépést most meg is tette ebben az irányban, a kérdés, nem bukik-e el ez a kísérlet is.

Szorul a hurok, a két hónappal ezelőtti elítélő bírósági ítélet után egyre közelebb kerül a Google keresőóriás ahhoz, hogy monopolhelyzetét feldarabolással szüntessék meg. Ennek a lehetősége már akkor felmerült, most azonban az amerikai igazságügyi minisztérium meg is tette az első lépést. Egyelőre a lehetséges intézkedési opciók listája állt fel, ami azonban még bővülhet. A Google már reagált is, szerintük a csomag „radikális”.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 32 oldalas bírósági beadványt készített arról, milyen intézkedésekkel orvosolható a Google által létrehozott illegális monopólium problémája  Google Is Trying to Reduce Its Food Waste Without Irritating Employees
Az amerikai igazságügyi minisztérium 32 oldalas bírósági beadványt készített arról, milyen intézkedésekkel orvosolható a Google által létrehozott illegális monopólium problémája / Fotó: Mike Kai Chen

Aki keresőt használ (azaz lassan szinte mindenki), annak szöget üthetett a fejébe időnként, milyen alapon állítja sorba a találatokat: aki feljebb kerül, előnyt élvezhet azokkal szemben, akik lejjebb csúsznak, akár a keresés sokadik oldalára. Az ezt szabályozó algoritmusok nem átláthatóak, aki alakítja vagy ismeri őket, nagy hatalomra tesz szert, különösen ha kikerülhetetlenné teszi magát. A Google domináns keresővé válva ezt a hatalmat koncentrálta is.  

Miután a jogsértést a korábbi ítélet megállapította, az ügy abba a szakaszba került, amikor meg kell állapítani, miképpen orvosolhatók a monopolhelyzet okozta problémák. Az igazságügyi minisztérium most azt közölte az illetékes szövetségi bíróval, hogy megoldásként azt fontolgatja: kötelezzék a Google-t, az Alphabet csoport tagját, hogy eladja bizonyos működéseit. 

A beadvány emellett azt is javasolta a bírónak, Amit Mehtának, hogy kötelezze a Google-t: biztosítson hozzáférést másoknak a mögöttes adatokhoz, amelyeket felhasznál a keresési eredmények előállításához és mesterséges intelligencia termékeihez.  

A minisztérium

olyan viselkedésbeli és strukturális orvoslást fontolgat, ami megelőzné, hogy a Google felhasználjon olyan termékeket, mint a Chrome, a Play és az Android, hogy előnyben részesítse a Google keresést és a Google kereséshez kapcsolódó termékeket és szolgáltatásokat 

idézte a Bloomberg hírügynökség a 32 oldalas dokumentumot. 

A monopólium visszafogását célzó javaslat egyelőre opciók listája, de annak erős 

A beadvány célja, hogy vázolja az opciókat, amelyeket a bírónak át kell tekintenie, ahogy az ügy az orvoslási szakaszba lép. Ez az eddigi legjelentősebb kísérlet egy technológiai óriás monopolhelyzetének megfékezésére, mióta Washingtonkét évtizeddel ezelőtt kísérletet tett a Microsoft feldarabolására – sikertelenül. 

A trösztellenes szabályok őrzői szerint a Google úgy nőtt hatalmasra és szerzett adatokat tekintve kiváltságokat, hogy illegális elosztási szerződéseket kötött más technológiai cégekkel, amelyek a keresőmotorját alapbeállítássá tették az okostelefonokon és az internetes keresőikben. A Google ellenőrizte Android az okostelefonok és egyéb eszközök operációs rendszerét és alkalmazásait is uralja. 

A minisztérium többek között

  • olyan elvárást állítana, hogy a Google adjon több kiutat a weboldalaknak, hogy ne az ő mesterséges intelligencia termékeit válasszák. 
  • Csökkentenék a Google dominanciáját a keresések során megjelenő hirdetéseket illetően is, például a hirdetőknek több információt és beleszólást biztosítva arról, hogy a hirdetésük hol bukkan fel. 
  • Korlátozhatják a Google befektetéseit más keresőkbe, illetve lehetséges versenytársakba.

Google: a javaslat radikális és mindenkinek csak ártana

A Google már vissza is vágott: szerintük a minisztériumi beadvány „radikális” és 

a fogyasztókra, az üzletekre és az amerikai versenyképességre jelentős nem szándékolt következményekkel

járna a javasolt intézkedések meghozása.

A vállalatóriás (az Alphabet kapitalizációját tekintve a negyedik legnagyobb az egész világon) nyilvánvalóan nem adja fel harc nélkül. Lee Mulholland, a Google szabályozási ügyekért felelős alelnöke blogposztjában ekként reagált: „Úgy gondoljuk, a mai tervezet jócskán túlhatol a bírósági ítélet hatókörén a kereső elosztási szerződésekről”. 

Mi történik ezután a Google elleni ítélet jegyében, jön a feldarabolás?

Fennáll a kérdés, többre jut-e ezúttal Washington, mint annak idején a Microsoft esetében. Az ügy a következőképpen folyik tovább. 

Novemberben a minisztérium még részletesebb anyaggal áll elő. 

Mehta bíró, aki az augusztusi elítéli határozatot hozta, tavasszal tervez tárgyalást tartani a javasolt orvoslásról, és az ítéletet jövő augusztusban hozná meg. A Google már közölte, hogy fellebbez, de ehhez meg kell várnia, milyen döntés születik az orvoslásról. Azaz ez nem lesz egy rövid ügy.

Úgy hisszük, a Google feldarabolása nem valószínű most, a trösztellenes forgatag ellenére. A Google évekig fog harcolni ez ellen

– mondta a Bloomberg szerint Daniel Ives, a Wedbush Securities ügyvezető igazgatója és szenior részvényelemzője.

Azért ez nem fenékig tejfel. Hétfőn egy másik pofonba is beleszaladt a monopolpozíciókat őrző Google: az óriással szemben egy szövetségi bíró San Francisco-ban egy hosszú jogvitát zárva az Epic Games Inc. vállalatnak adott igazat a Google alkalmazás-áruházának ügyében. Az ítélet szerint a jövőben a Google nem akadályozhatja meg, hogy versenytársak rivális piactereket és számlázási rendszereket hozzanak létre a hatalmas Android alkalmazáspiacon.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.