BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar piac: a távközlési és a bankszektort érdemes venni

A vállalatok normál üzleti működését feltételezve, hosszú távon gondolkodva alulértékeltnek látszanak a hazai részvények - véli a Generali Alapkezelő

"Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy az irányt meghatározó külföldi vagyonkezelők globálisan figyelik a befektetési lehetőségeket, és most mindenütt hiányzik a friss tőke, így a kereslet-kínálat egyszerű törvényei alapján lépten-nyomon vonzóan árazott tőzsdei társaságokkal találkozhatnak világszerte. A magyar makrogazdasági kockázatok eltúlzottnak tűnnek, de megfelelő kormányzati intézkedések hiányában még sebesebben haladhatunk tovább lefelé a lejtőn. Sajnos ebben az évtizedben a régió éllovasa pozícióból a lemaradó és sebezhető országok közé kerültünk, mert elodáztuk a fenntartható gazdasági növekedés érdekében létfontosságú strukturális reformokat. Mindezt egy ennyire mély, bizonytalan kimenetelű, globális gazdasági válság során erősen büntetik a piaci szereplők, hiszen a „rossz eszközöktől” mindenki igyekszik szabadulni. A magyar piacon az árfolyamok tartós emelkedésére csak a globális kockázatvállalási hajlandóság visszatérésével és a hitelezési folyamatok normalizálódásával lehet esély.” – mutat rá ma megjelent elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Kedvenc részvényeink: Magyar Telekom, régiós bankpapírok

„Kedvenc részvényeink többsége az egyre jobban közeledő szelvényvágások miatt most még a defenzív távközlési szektorból kerül ki (egyes esetekben 15-17 százalék körüli osztalékhozam reményében). A Magyar Telekom részvények történelmi mélypontokon forogtak az elmúlt napokban, amely meglátásunk szerint kiemelkedő beszállási lehetőséget jelentett rövid és hosszú távon egyaránt. A meglévő kockázatok ellenére a jelenlegi piaci helyzetben már nem tartjuk indokoltnak a pénzügyi társaságok alulsúlyozását a portfóliókban. Megítélésünk szerint a spekulatív és erős idegzettel rendelkező befektetők most már újra odafigyelhetnek a régiós bankszektorra, ahol a legrosszabb szcenárió elkerülése a jelenlegi szintekről jelentős árfolyam emelkedést ígér. Az OTP részvények az elmúlt időszakban lemaradónak számítottak a szektortársakkal szemben, azonban ezen változtathat az EBRD tulajdonszerzésével kapcsolatban áprilisra várt bejelentés, amely megnyugtathatná a külföldi befektetőket a részvénnyel kapcsolatos kockázat/ hozam kilátásokat illetően.” – fejtette ki Pallag Róbert.

MOL: csak hosszabb távon

A jelenlegi piaci környezetben a MOL részvényeket csak hosszabb távon (2-4 éves távlatban) gondolkodó befektetőknek ajánlanánk, mert az olajszektor megítélésében a következő hónapokban még nem várunk érdemi változást. A horvát INA kontrolljának megszerzését stratégiai fontosságúnak tartjuk, ugyanakkor a társaság szempontjából meghatározó dízel árrések összezuhantak az év első hónapjaiban, ez pedig nyomás alá helyezheti a profit kilátásokat.

Egis vagy Richter: jelentős különbség az értékeltségben

A hazai gyógyszerpapírok árfolyamával kapcsolatban a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere megjegyezte: „A hazai gyógyszergyártó társaságok várhatóan nem okoznak majd csalódást az első negyedéves gyorsjelentésekben sem, magas készpénzállományuk miatt egy defenzív portfóliónak továbbra is fontos elemei lehetnek. Véleményünk szerint az értékeltségben mutatkozó különbség még mindig túlzottan magas a Richter javára és az Egis kárára, az utóbbi részvények 5-6 közötti előremutató P/E melletti árazásában a gyengébb likviditás játszhat szerepet.”

Kisebb papírok: irreális árfolyamok, gyenge forgalom

„A magyar tőzsde kisebb papírjairól szinte teljesen lemondtak a külföldi pénzügyi befektetők, így az eszközértékekhez képest is egészen irreális árfolyamok alakultak ki, szinte említésre sem méltó átlagos napi forgalom mellett. A kényszereladások szinte minden társaságot egyaránt érintettek, függetlenül a stabil kilátásoktól, a cégben lévő készpénzhányadtól, a megbízható osztalékfizetési hajlandóságtól.” – hangsúlyozta Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.