BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bux: hatalmas forgalom mellett, jelentős zuhanással zárt

Jelentős zuhanással zárta a napot a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a Bux index: 3,68 százalékos esést követően 13 592,87 ponton zárt, a vezető nagypapírok mindegyike zuhant.

 Elemzők szerint túlárazottak a papírok, és már régóta érett egy korrekció, amelyet tengerentúli adatok indítottak be. Világszerte zuhanásban zártak a piacok, a gazdasági kilábalás lassúsága miatt a bakpapírokban mutatkozott meg a pesszimizmus, itthon az OTP árfolyama esett vissza legjelentősebben.

Nagy kérdés, hogy most meddig zuhanhatnak a mutatók, szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a Bux akár a korábbi mélypontja alá süllyedjen.

A Mol árfolyama 2,96 százalékkal esett 11 450 forintra, az OTP papírok 6,96 százalékkal értek kevesebbet: 2820 forinton zártak. A Magyar Telekom értéke 0,51 százalékkal csökkent, részvényenként 575 forintra, míg a Richter árfolyama 2,34 százalékkal esett 29 600 forintra. A részvényszekció jelentős forgalmat bonyolított, 26,415 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

A szomszédos országok mutatói is több hetes mínuszban zárták a kereskedést: a prágai PX index 6,23 százalékon, a bécsi ATX 4,44 százalékon, míg a varsói WIG-20 2,70 százalékon állt.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője úgy látja: elfogyott a lendület a két hónapja tartó medvepiaci rally-ban és további lefelé csúszás várható. Különösebb oka nincs a mai lejtmenetnek, amelyet Herczenik szerint még korai korrekciónak minősíteni, inkább sima profitrealizálás kezdődött világszerte, amelyhez a gyújtó löketet az amerikai várttól elmaradó kiskereskedelmi adatok szolgáltatták. A nap vesztese az OTP lett, amely hagyományosan a legérzékenyebb a piaci hangulat változásaira, így a korábban a rally legnagyobb nyertese volt itthon

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.