BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A félelem bére - Kétéves csúcson az olajár, drágul az arany

Az Északi-tengeren kitermelt Brent minőségű olaj ára barrelenként több mint 104 dollárra emelkedett csütörtökön, ez kétéves csúcsot jelent.

Az újabb izraeli-iráni feszültség táplálja a közel-kelettel kapcsolatos nyugtalanságot és félelmeket azzal kapcsolatban, hogy fennakadás történik a térségből történő olajszállításban.  Az amerikai nyersolaj ára is hordónként 85 dollár fölé emelkedett, miután az ipari adatok azt mutatták, hogy a nyersolaj-készleltek a múlt héten a vártnál kisebb mértékben nőttek.

A csúcsot azonban a Brent döntött meg, két éve nem látott, 104 dolláros árral. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az amerikai makroadatok újabb lökést adhatnak a közel-keleti helyzet miatt száguldó olajárnak. Ken Hasegawa, a japán Newedge brókercég menedzsere szerint a Brent ára továbbra is emelkedő tendenciát mutat, és attól függően, hogy az Egyesült Államokból ma este milyen gazdasági adatokat tesznek közzé, az ára még ma a 105 dollárt is elérheti.

Ugyancsak a közel-keleti feszültség hatására az azonnali arany ára is emelkedett csütörtökön. Ám a fizikai arany piacán nem jelentős az aktivitás, mert az árak már felmentek a kínai Hold Újév előtt - közölte egy hongkongi kereskedő. Az azonnali arany ára 0,3 százalékkal, 1378,15 dollárra emelkedett, miután az előző nap egyhavi csúcsot, 1381,64 dolláros szintet érintett meg.

Az amerikai határidős arany ára is 0,3 százalékkal, 1378,80 dollárra ugrott fel. A pénzpiacok az Egyesült Államokban csütörtökön esedékes újabb adatok közzétételére várnak, többek között a fogyasztói árak és a heti munkanélküliségi segélyek alakulására.

Eddig Líbiából, Bahreinből, Jemenből, Irakból és Iránból jelentettek összecsapásokat, Bahreinben többen életüket vesztették. Az izraeli külügyminiszter provokációnak nevezte, hogy két iráni hadihajó tegnap a Szuezi-csatornán keresztül indult Szíria felé. Ugyanakkor a két hadihajót nem tekintették jelentős katonai fenyegetésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.