BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma "senki" nem vett részvényt, így is kilőtt a MOL

A BUX emelkedni tudott, elsősorban a MOL húzta fel az indexet, mely papír árfolyama 3 százaléknál is többet emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde indexe a BUX 0,81 százalékos emelkedésben zárt, 22 551,97 pontra erősödött (+182,02 pont). A részvénypiaci forgalom jelentősen alulmúlta a 2011-es 17,46 milliárd forintos átlagos szintet: 11,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények

A legnagyobb esést az OTP szenvedte el: 0,87 százalékkal gyengült 5 650 forintra. A Magyar Telekom 0,18 százalékot esett 536 forintra.

A Richter 0,49 százalékot erősödött 39 895 forintra. A MOL részvény árfolyama jelentős emelkedésen ment keresztül: 3,12 százalékot repült 22 300 forintra.

Dől az olaj

A Shaikan-3 lehatároló fúrás kivizsgálása során, a kút savazását követően 9.800 hordó olaj/nap hozamú stabil beáramlás történt. Ez hozzávetőleg 30 százalékkal nagyobb a Shaikan-1 kút korábban nyilvánosságra hozott 7.480 hordó olaj/nap hozamánál. A Shaikan-3 fúrás magasabb ütemű beáramlását a megelőző fúrási tevékenység során létrejött tároló-szennyeződés eltávolítása eredményezte.

Mivel a rendelkezésre álló adatok a Shaikan-1 kút esetében is tároló-szennyeződést jeleznek, hasonló savazási módszert fognak alkalmazni e kút esetében is. Mind a Shaikan-1, mind a Shaikan-3 kút becsatlakozik a közeli próbatermeltetési létesítménybe, amelynek tárolókapacitása több mint 20.000 hordó olaj.

A Mol, 100 százalékos leányvállalatán, a Kalegran Ltd.-en keresztül termelés-megosztási szerződést írt alá a kurdisztáni regionális kormánnyal 2007-ben a Shaikan kutatási blokkra. A blokk operátora a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 75 százalékos részesedéssel, míg a Kalegran 20 százalékos, a Texas Keystone pedig 5 százalékos részesedéssel rendelkezik. A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél 15 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépése arányában módosulhatnak.

Mivel a rendelkezésre álló adatok a Shaikan-1 kút esetében is tároló-szennyeződést jeleznek, hasonló savazási módszert fognak alkalmazni e kút esetében is. Mind a Shaikan-1, mind a Shaikan-3 kút becsatlakozik a közeli próbatermeltetési létesítménybe, amelynek tárolókapacitása több mint 20.000 hordó olaj.

A Mol, 100 százalékos leányvállalatán, a Kalegran Ltd.-en keresztül termelés-megosztási szerződést írt alá a kurdisztáni regionális kormánnyal 2007-ben a Shaikan kutatási blokkra. A blokk operátora a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 75 százalékos részesedéssel, míg a Kalegran 20 százalékos, a Texas Keystone pedig 5 százalékos részesedéssel rendelkezik. A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél 15 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépése arányában módosulhatnak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.