BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hetet zárt a tőzsde

Emelkedtek a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elmúlt héten, a javuló nemzetközi piaci hangulat mellett a sikeres magyar dollárkötvény eladás is hozzájárult a tőzsde jó teljesítményéhez.

A BÉT részvényindexe, a BUX 23.030,38 ponton zárt pénteken, 869 ponttal, 3,92 százalékkal magasabban az előző heti záró áránál. A piaci jó hangulat ellenére a forgalom továbbra sem volt meggyőző erejű, az elmúlt héten 63,3 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét 51 milliárd forintos forgalma után.

 A múlt héten a japán földrengés és az észak-afrikai, közel-keleti válság mellett aggodalmat okozott a portugál kormányválság is, ami miatt újjáéledtek az euróövezeti adósságfélelmek. Az aggodalmak azonban a hét végére háttérbe szorultak, és a befektetők a japán földrengés okozta tőzsdei visszaesés után már inkább az olcsóvá vált részvények bevásárlására koncentráltak. Vásárlásokra ösztönöz az a spekuláció, hogy a japán újjáépítés megindulása nyomán nőni fog a kereslet a nyersanyagok iránt. Ennek megfelelően elsősorban a nyersanyag- és energiaipari részvények árfolyama emelkedett.

Hozzájárult a piaci bizalom erősödéséhez az is, hogy az EU állam- és kormányfői csütörtök éjjel elvi szinten jóváhagyták azokat az új intézkedéseket, amelyekkel növelni akarják az euróövezet pénzügyi stabilitását, javítani az EU versenyképességét, és szorosabbra vonni a gazdasági koordinációt.

A nemzetközi piaci hangulat javulása mellett az is segítette a hazai börzét, hogy Magyarország sikeresen értékesített 3,75 milliárd dollárnyi kötvényt a nemzetközi piacon. A kötvényeket több mint háromszorosan túljegyezték, ami a magyar eszközökkel szembeni bizalmat jelzi. Ezt megelőzően a Standard & Poor''s megerősítette a magyar adósság-besorolást.

A BÉT-en a vezető részvények mindegyike erősödött az elmúlt héten.

A 63,3 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 52 százalékot tett ki, a Mol 19,5 százalékkal, a Magyar Telekom 14 százalékkal, a Richter pedig 5 százalékkal részesedett.

A Mol 3,25 százalékkal erősödött, 23.800 forinton zárt pénteken.

Az OTP részvények ára 5,85 százalékkal 5.684 forintra nőtt.

A Magyar Telekom árfolyama 3,31 százalékkal 593 forintra emelkedett.

A Richter részvények ára 2,12 százalékkal 37.560 forintra nőtt, a másik gyógyszeripari részvény, az Egis 3,14 százalékos erősödéssel, 19.700 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.932,54 pontos pénteki záró értéke 64 ponttal, 3,45 százalékkal volt magasabb az egy héttel korábbinál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.