BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határ is elesett - A frank megmutatta erejét

A forint mérsékelten gyengült az euróval szemben, azonban jelentősen esett az amerikai dollárral és a svájci frankkal szemben. Az alpesi devizát a lélektani 220 forint felett jegyzik szerda délután.

A forint mérsékelten, 0,2 százalékkal gyengült szerdán az euróval szemben, 265-265,5 forint közötti szinten jegyzik a közös európai devizát.

A pénzpiacokon erőteljesebb, a tőkepiacokon mérsékeltebb kockázatkerülést láthattunk kedd este és szerdán napközben, miután a Moody’s Investors Service egyszerre négy fokozattal a befektetésre nem ajánlott kategóriába süllyesztette Portugália adósságának besorolását.

A kockázatvállalási hajlandóság csökkenésének következtében a menedékdevizának tekintett svájci frank erősödött, és a közös európai deviza jelentősen gyengült. A frankkal szemben tegnap délutáni 1,225 feletti árfolyamáról 1,20 közelébe került az euró/frank árfolyam.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Ennek következtében a forint viszonylagos stabilitása mellett is 220,5 forinton jegyzik az alpesi devizát, mert a frank/forint keresztárfolyam egyik „lábát” az euró/frank kurzus adja (a másikat az euró/forint). A svájci frank szerdán 1 százalékkal drágult forintban kifejezve. Kedd délelőtt 214, délután 216, a leminősítés után pedig 218,5 forinton zárt a frank. Az amerikai dollár a reggeli 183 forintról 185 forintra drágult.

A svájci frankot továbbra is szinte az egyetlen biztonságos menedéknek tekintik a befektetők, és az európai adósságválságnak még közel sincs vége.

A Moody’s lépését élesen bírálta José Manuel Durao Barroso, és Olli Rehn, gazdasági és monetáris ügyekért felelős EU-biztos is. Strasbourgi sajtótájékoztatóján Barroso úgy vélte, ez a döntés szinte kizárólag arra jó, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon, és növelje az európai pénzügyi helyzettel kapcsolatos előítéleteket.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio szintén bírálta a leminősítést, amelyet szerinte rosszul időzítettek, ráadásul szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.