BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszakadt a cérna: 250 forint felett a frank

A svájci frank ára kedden késő este 250 forint fölé került, miután az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei hatalmas zuhanással búcsúztak. Reggel még 241 forint körül jegyezték a frankot.

Az alpesi deviza folyamatosan döntött meg történelmi rekordokat a nap folyamán az euróval és a forinttal szemben is. Az euró/frank kurzus 1,08-ra szakadt, miután napközben eleset az 1,1-es pszichológiai szint.

Frank: Életveszélyes következményei lennének a paritásnak

Valóra válhat a frankhitelesek rémálma: Paritást vár a guru

A forint az euróval szemben is veszített, igaz, mérsékelten. A közös európai devizát 271 forint felett jegyzik, szemben a délelőtti 269-es árfolyammal.

A svájci frank szárnyalását több tényező okozta. A befektetők nem hisznek abban, hogy az európai adósságválság megállítható, amely megfertőzhet nagyobb országokat is: Itáliát és Spanyolországot.

A spanyol és olasz államcsőd ellen köthető biztosítási felár rekordmagasságba emelkedett, és az olasz 10 éves kötvényhozamok 6,24 százalékon is álltak. Ezeken a szinteken már nehéz a piacról forráshoz jutni, így további hozamemelkedés akár azt is jelentheti, hogy ellehetetlenül az országok piaci finanszírozása.

Az Egyesült Államokban ugyan megemelték a nominális adósságplafont, így az USA technikai csődje nem következhet be, azonban elveszítheti legjobb, „AAA” hitelminősítését. Erre enged következtetni a Fitch Ratings este kiadott közleménye is. A hitelminősítő szerint a jelenlegi folyamatok alapján az amerikai államadósság 2012 végére eléri a GDP-érték 100 százalékát, és középtávon tovább növekszik, márpedig ez a profil "nem összeegyeztethető" az amerikai "AAA" adósosztályzat megőrzésével. A Fitch szerint ezért "életfontosságú" egy hiteles, középtávú deficitcsökkentő terv hatályba léptetése.

Továbbá a globális gazdaság kilábalása miatt is aggodnak a piacok, mert az USA-ból folyamatosan érkeznek a kedvezőtlen makrogazdasági adatok, amelyek kockázatkerülésre késztetik a befektetőket. Pénteken az első negyedéves GDP növekedését vágták vissza erőteljesen, és a második negyedes adat is elmaradt a várakozásoktól.

A személyes kiadások az USA-ban csökkentek, amelynek következtében a befektetők svájci frankot és amerikai államkötvényeket vásároltak. A tegnapi adatok szerint pedig a beszerzési menedzserindex a tengerentúlon két éves mélypontra zuhant.

A Dow Jones ipari index 8 napja esik, 166 pontos zuhanással, amely 2,19 százalékos esésnek felel meg 11 867 pontra esett kedden. A Standard & Poor’s 500 index 33 ponttal, 2,75 százalékkal csökkent 1 254 pontra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.