BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a svájci frank – Beavatkozott a jegybank?

A svájci frank széleskörűen gyengült a vezető devizákkal szemben, a 263-264-as szintről 256-ra csökkent az alpesi deviza jegyzése.

16:30-kor

A svájci frank tovább gyengült, már 251 forinton jegyzik az alpesi devizát, amely közel 20 forintos esésnek felel meg napon belül.

Kondrát Zsolt szerint úgy tűnik, hogy valamiféle közbeavatkozás lehetett a devizapiacon. Az MKB Bank vezető elemzője úgy látja, a piaci folyamatokból önmagában nem következne az alpesi deviza ilyen mértékű gyengülése.

15:30 után

A frank gyengült a dollárral és az euróval szemben is. A Svájci Nemzeti Bank szóvivője, Werner Abegg nem kívánta kommentálni az alpesi deviza mozgását.

A frank 4,3 százalékot esett az euróval szemben 1,0747-re, és 4,1 százalékot gyengült a dollár ellenében 75,61 centre.

Az SNB már a múlt héten jelezte, hogy kész a monetáris politika teljes eszköztárát bevetni a frank gyengítése érdekében. A központi bank leszállította a kamatcélját és likviditásfokozó intézkedéseket jelentett be.

A svájci frank gyengülése azzal is összefügghet, hogy a nemzetközi befektetői környezet jelentősen javult délután.

Természetszerű korrekción megy keresztül a svájci frank a nagy pánik után – mondta Keszeg Ádám a Világgazdaság Online-nak. A Raiffeisen közgazdásza hangsúlyozta, volt egy spekuláció a piacon, amely szerint a frank eléri a paritást az euróval szemben, de ez nem sikerült, és ez is okozhatja az alpesi deviza gyengülését.

„Két pletyka terjed a piacon. Az egyik, hogy 1 százalékos adót vetnének ki a Svájcba áramló tőkére, a másik pedig, hogy 1,12-1,15-ös szint között szeretné menedzselni a svájci jegybank az euró/frank árfolyamot” – mondta Keszeg Ádám.

A szakértő szerint a délutáni frankgyengülésbe elképzelhető, hogy a svájci jegybank is segített, de a közgazdász ezt nem tartja valószínűnek, mert e nélkül is gyengülne az alpesi deviza.

Thomas Jordan, az SNB alelnöke mai interjújában jelezte, akár a svájci frank árfolyamának ideiglenes euróhoz való rögzítése sincs kizárva.

Bármely ideiglenes intézkedés, amely hatással lehet az árfolyamra megengedett, és a megbízatásunk ezt lehetővé teszi, amíg összhangban vannak a hosszú távú árstabilitással, hangsúlyozta Jordan. Ez segítette a frank gyengülését délelőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.