BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirobbanó formában a pesti tőzsde

A BUX kezdi kiheverni mélyrepülését, azonban még messze van az augusztus elei szint.

A magyar részvények a legnagyobb erősödést tudják felmutatni több mint egy éve, amely azzal függhet össze, hogy a frank gyengülésével enyhülhet a nyomás a bankok külföldi devizában denominált jelzáloghitel portfólióján, írja a Bloomberg.

A BUX 3,8 százalékot pluszban állt délelőtt, amely 2010 augusztus 2-a óta nem látott emelkedést jelentett. Az OTP 5,7 százalékos emelkedést is mutatott. Az index és a papír előnye is fogyott délutánra, azonban továbbra is jelentős: A BUX 3,35 százalékos pluszban (+602 pont) áll, 18 635 ponton, az OTP 5 százalékos emelkedést mutat, 4 408 forinton jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén.

A svájci frank rekordmagasságból gyengül az euróval és a dollárral (és így a forinttal) szemben, mert lehetséges, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) ideiglenesen rögzítheti az alpesi deviza árfolyamát az euró árfolyamához, írja a SonntagsZeitung.

Az ING Group NV közgazdászai szerint az OTP a közép-európai bankok közül a legkockázatosabb a forint és a lengyel zloty svájci frank ellenében történő gyengülésének összefüggésében. A frankban denominált nem teljesítő hitelek megduplázódása az OTP nyereségét 20, az Erste profitját 24 százalékkal csökkentené a bank szerint.

A Mol 5,8 százalékkal drágult 17 360 forintra. A Magyar Telekom 1,83 százalékkal került feljebb, 499 forintra.

A Richter 0,45 százalékot esett, 34 245 forintra. Az Egis stagnálást mutat délután, 15 700 forinton jegyzik a BÉT-en.

Emlékezetes, az OTP, a Mol és az Egis részvények kereskedését a mólt héten felfüggesztették egy rövid időre, mert elérték a 10 százalékos esési limitet.

A BUX augusztusa elején még 22 000 pont közelében is állt, míg a múlt héten 17 000 pont alá is benézett, ezzel több mint két éves mélypontra süllyedt. A nemzetközi piacokon is óriási mélyrepülést hozott az augusztus a globális növekedési kilátások (recessziós félelmek), az USA leminősítése, illetve az európai szuverén adósságválság esetleges tovaterjedésének kockázata miatt.

Az európai részvényindexek mérsékelt erősödést mutatnak hétfőn, így a BUX teljesítménye kiemelkedő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.