BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéztüzérséggel készülhet a svájci jegybank

Svájc azzal állíthatná meg a frank szárnyalását, ha a jegybank (SNB) drasztikus negatív kamatokat vezetne be a külföldiek frankbetéteire - véli Christoph von Bonin, a Liechtensteinische Landesbank ausztriai eszközkezelési részlegének vezetője.

Bonin véleménye szerint a svájci jegybank hamarosan "nehéztüzérséget" vethet be a frank szárnyalásának megakadályozására, ha a hagyományos eszközök csődöt mondanak. A liechtensteini bankár ilyen lehetőségnek látja a svájci frank euróhoz történő kötését (ami politikailag szinte megoldhatatlan feladat) illetve a külföldi frankbetétekre vonatkozó büntetőkamatok bevezetését – írja a Die Presse.

Az utóbbit már kipróbálták és egyszer hatékonynak is bizonyult. A saját nemzeti valuta elleni spekuláció megakadályozására a Svájci Államszövetség 1964-1966 között és 1971-1979 között a külföldiek frankbetéteire negyedévenként 10 százalékig terjedő negatív kamatot vetett ki. A külföldi betéteknek ez a de facto kisajátítása lehetetlenné tette a frankba történő menekülést, és gyengítette a frankot. A "hagyományos" intervenciók - tehát külföldi valuták vásárlása - révén a svájci nemzeti bank ez év első felében 10,8 milliárd frankot vesztett, ezért az SNB leállította az intervenciót. A nullaközeli jegybanki kamatszint szintén nem vezetett eredményre. Az euró az elmúlt hónapokban 40 százalékot veszített értékéből az alpesi devizával szemben, Boni szerint a svájci frank viszont 30 százalékkal túlértékelt.

Az SNB ma reggel közölte: erőteljes eszközöket fog alkalmazni azért, hogy megszüntesse a deviza túlértékeltségét, egyelőre azonban a bejelentés csak pillanatokra hatott a devizapiacon. Ha a helyzet nem javul, a bank megkezdheti a svájci frank eladását, ezzel visszatérve az egyik hagyományos árfolyamszabályozási eszközhöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.