BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitívban zárt a BÉT-en a csütörtöki hullámvasút

A DAX 3 százalékos pluszból váltott 0,7 százalékos esésben. A BUX ugyanekkora emelkedésből délutánra 1,5 százalékos mínuszt halmozott fel. Tegnap 6,75 százalékot esett a pesti index, kiemelkedve a régióból, negatív irányba.

Zárás

A Mol és az OTP húzta fel a BUX-ot. Az olajtársaság részvényeinek árfolyama 2,47 százalékkal drágult 16 160 forintra. A bankrészvény a szerdai 12,16 százalékos esés után 6,84 százalékot emelkedett 4 200 forintra.

Az OTP-t segíthette, hogy a svájci frank árfolyama jelentősen csökkent, 270-es szintről 252 forint közelébe.

A Richter 5 százalékos esésben is állt, azonban fel tudott állni, és végül stagnálással zárt a papír, 33 000 forinton.

A Magyar Telekom szerdán a „nap nyertese” volt csupán 2,19 százalékos eséssel, ugyanis a vezető papírok közül mindegyik nagyobb eséssel zárt, a nap vesztese lett a vezető papírok közül 1,43 százalékos mínusszal, így 484 forinton zárt.

A BUX több mint kétéves mélypontról került feljebb. A nemzetközi piacokon heves volatilitások figyelhetők meg, és a piaci hangulat továbbra is igen törékeny.

15 óra után

A BUX negatív tartományból felkapaszkodott, immár több mint 1 százalékos pluszt mutat. A BUX 17 600 pontra emelkedett. A kereskedés továbbra is igen volatilis, jelentős elmozdulásokat láthatunk a nemzetközi és a hazai részvénypiacokon egyaránt rövid időn belül.

A Mol 1,2 az OTP 3,2 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom 1,2, a Richter 1,5 százalékot esést mutat. Az Egis továbbra is 7 százalékos mínuszban áll.

Az európai és amerikai indexek is pluszba fordultak. Az USA indexei 1 százalékot emelkednek.

Kedvezően hatott, hogy az USA-ban a múlt héten az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a vártnál kedvezőbben alakult; 7 000-rel, 395 000-re csökkent a segélykérelmek száma.

15 óra előtt

Délután 3 órához közeledve kicsit feljebb kapaszkodott a BUX, az index 2 százalékos mínuszban áll.

Az OTP 0,9 százalékot esett 3 896 forintra. A Mol 2,34 százalékos mínuszban áll 15 400 forinton. A Richter 4 százalékkal került lejjebb, 31 655 forintra. Az Egis feljebb kapaszkodott a 10 százalékos esésből, 7,7 százalékos mínuszt mutat, 15 500 forinton áll. A Magyar Telekom 3,96 százalékkal került lejjebb, 472 forintra.

14 óra után

Az Egis papírjait 14 óra után felfüggesztették árelmozdulás miatt. A gyógyszerpapír 10,14 százalékot esett 15 100 forintra. A Richter közel 5 százalékot zuhant 31 365 forintra. A BUX már 3,5 százalékot esett.

14 óra előtt

A BUX már közel 3 százalékos esést mutat. A vezető részvények mínuszba kerültek. A BUX több mint kétéves mélyponton jár. A német DAX 1,6 százalékkal került lejjebb.

A Mol 2, az OTP 1 százalékot meghaladó, a Richter és a Magyar Telekom több mint 3 százalékos esést mutat. Az Egis már 6 százalékot zuhan.

„A magyar piac kezdi behozni a nyugati társakat. Tegnap hatalmasat zuhant, miközben a fejlett piacokon már nem született új mélypont” – írják az Erste elemzői. lefelé a Mol-ban 14 800 forintnál látunk támaszt, míg az OTP esetében 3 800 forintnál teszik hozzá.

Az OTP mélypontja 3 851, a Molé 15 105 forint délután 2 körül.

Az európai vezető indexek is esésbe váltottak. Az FTSE-100 0,6, a francia CAC-40 index 2,7 százalékos mínuszban áll. Az Egyesült Államok határidős indexei is gyengülést vetítenek előre nyitásra: a Dow Jones 0,7, az S&P-500 0,96 százalékos negatív tartományban mozog a kereskedés megkezdése előtt.

Délután fél 2

Július utolsó kereskedési napján még 21 617 ponton járt a BUX index, azóta azonban folyamatos a mélyrepülés. A nemzetközi trenddel összhangban esik a pesti tőzsde, azonban egyedi tényezők is a gyengülés irányába mutatnak.

A BÉT vezető indexe több mint 4 600 pontot esett ebben a hónapban, csütörtök délután 17 000 pont alatt s járt, amely több mint 20 százalékos lejtmenetnek számít néhány kerekedési nap alatt.

Az OTP és a Mol részvényeket szerdán fel is függesztették, ugyanis elérték a 10 százalékos zuhanási limitet. A csütörtöki nap átmeneti fellélegzést hozott, 3 százalékos pluszban is járt az index délelőtt, azonban délutánra esésbe váltott.

Tegnap nagyot estek a nemzetközi indexek is. „Az esés mögött a korábbi aggodalmak mellett az a hír állt, hogy felmerült Franciaország is elveszítheti AAA besorolását, amely tovább súlyosbíthatná a fennálló helyzetet jelentős mértékben, nem is beszélve arról, hogy a megsegítendő országok finanszírozása is jelentősen nehézkesebbé válna. Később mind a három hitelminősítő cáfolta, hogy ez napirenden lenne, ennek ellenére nem nagyon javult a hangulat” – írta Herczenik Ákos.

A Raiffeisen Bank közgazdásza kiemelte, a „hazai vezető papírok összeomlottak tegnap, Magyarország megítélése pedig jelentősen romlik folyamatosan a tartósan magas frank/forint miatt. Az ország CDS-e (államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár) hasonlóan magas 2009 áprilisában volt utoljára. Bár a forint- és kötvénypiac megőrizte stabilitását, a részvényeket elérte már az aggodalom”.

Óriási volatilitás jellemzi a kereskedést mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacokon. Ezt jelzi a volatilitást, illetve a félelmet mérő VIX index is, amely tegnap mintegy 20 százalékot emelkedett.

Délelőtt

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe több mint 3 százalékot erősödött csütörtök délelőtt, majd 11 órára fogyott az előnye, 2,4 százalékra. A BUX közel 400 ponttal, 17 774,96 pontra emelkedett.

A BÉT indexe jobban teljesít ma délelőtt, mint az európai vezető tőzsdeindexek. Tegnap a hazai tőzsde viszont rosszabbul szerepelt, mint az európai átlag, és a régiós vesztese volt.

Az angol FTSE-100 index 2, a francia CAC-40 index 2,25, a német DAX 2,6 százalékkal emelkedett. A piacok emelkedni tudnak, miután szerdán elhárult a veszély, hogy Franciaország elveszítheti tripla-A hitelbesorolását, valamint az elmúlt napok zuhanása után olcsón lehetett részvényekhez jutni, írja a The Wall Street Journal.

A piacon az a pletyka terjedt el szerdán, hogy a Franciaország elveszítheti legmagasabb befektetésre ajánlott minősítését, azonban az ügynökségek megerősítették a besorolást.

A piacok továbbra is volatilisek, azonban nincs új okuk, hogy negatívba forduljanak – vélekedtek az Lloyds Bank elemzői.

Az OTP 6,5 százalékot erősödött 4 186 forintra, miután tegnap több mint 12 százalékot esett. A Mol 4,6 százalékot erősödött 16 495 forintra, miután tegnap közel 7 százalékot esett.

A Richter nem tud emelkedni, 0,05 százalékot esést halmozott fel, 32 985 forinton áll a szerdai 33 ezres zárás után. A Magyar Telekom 1 százalékkal került feljebb, 496 forintra, tegnap ennek dupláját veszítette.

Emlékezetes, szerdán az OTP-t és a Molt is felfüggesztették egy időre, mert 10 százalékot meghaladó mértékben estek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.