BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságálló a magyar kötvénypiac

A külföldi befektetők ezúttal nem öntik a piacra a magyar állampapírt, a devizacsere-ügyletek piacán viszont vannak problémák. Ezeken az államnak vagy a jegybanknak kellene segítenie.

A napokban elmélyült krízis a magyar állampapírpiacot sem hagyta érintetlenül. Egy hét alatt 26 bázispontot emelkedett a három hónapos diszkontkincstárjegy aukciós átlaghozama, tegnap alig kétszeres túljegyzés mellett 5,98 százalékos átlagos ráta mellett keltek el a papírok. A szakértők szerint viszont nincs ezzel gond. Valójában most került a helyére a piac, a 6 százalékos alapkamathoz képest éppen a korábbi aukciókon kialakult ráta volt extrém – állítják egyes szakértők. Bár a részvénypiacok zuhannak, a hazai állampapírpiacon egyelőre nem kell tartani a 2008. őszihez hasonló összeomlástól.

Azok a külföldi befektetők ugyanis, akik az elmúlt hónapokban nagy tételben vásárolták a magyar államadósságot, nem váltak meg a befektetéseiktől annak ellenére sem, hogy időközben a hosszú hozamok 100 bázispontot emelkedtek, és immár 8 százalék körül járnak. „A mostani külföldi befektetők mások, mint a 2008 előttiek voltak” – magyarázza Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. A magyar államadósság most ugyanis olyan erős, feltörekvő piaci kötvényalapokban van, amelyek nem kívánják eladni a kötvényeinket. A külföldi befektetők forint állampapír-állománya az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint a múlt pénteken 3653 milliárd forint volt, vagyis még mindig igen magas szinten áll.

Az is lehet, hogy az elsődleges forgalmazók shortolják a piacot, nekik ugyanis akkor is vásárolniuk kell az aukciókon a kötvényekből és kincstárjegyekből, ha nincsenek végbefektetők. A hozamok emelkedése is ennek köszönhető, illetve annak, hogy egyre komolyabb problémák jelentkeznek a devizaswappiacon. A hatalmas svájcifrank-hitelállományon ülő bankok kétségbeesetten próbálják ugyanis fedezni a pozícióikat, ennek érdekében pedig rövid állampapírokat adnak el. A problémát a kormánynak, illetve a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) kellene megoldani – véli a szakember.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.