BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

250 felett a frank - A svájci jegybank „atomfegyvert” alkalmazhat

Az SNB „atomfegyvert” vethet be a frank erősödése ellen, vagyis nyíltpiaci intervencióval kísérelheti meg gyengíteni az alpesi devizát.

A Svájci Nemzeti Banknak (SNB) „atomfegyvert” kell bevetnie, ha a frank eléri a paritást – mondta You-Na Park, a Commerzbank AG frankfurti közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek. A jelenlegi frankárfolyam fájdalmasan érinti a gazdaságot, tette hozzá.

A svájci frank széleskörűen erősödött ezen a héten a vezető devizákkal szemben, mert felerősödtek a világgazdaság kilábalásával kapcsolatos aggodalmak. A menedékdevizának tekintett alpesi devizát újra vásárolni kezdték a befektetők a gyenge makrogazdasági adatok miatt. Az euró elveszítette az 50 napos mozgóátlagot is 1,15 körül, amely további teret nyitott a frank erősödése irányába.

Gyengül a forint - Fontos szint esett el

A frank 1,11-ig erősödött az euróval szemben. Cornelia Luchsinger, a Zuercher Kantonbank közgazdásza szerint addig nyomás marad a frankon, amíg tartanak az euróövezet költségvetési problémái. Véleménye szerint 1,1-es euró/frank szint alatt az SNB kénytelen beavatkozni.

Péntek délután 250 forint fölé került a frank jegyzése, míg szerdán 230 forinton állt a jegyzés. Ehhez hozzájárult a forint euróval szembeni esése is, 275 forint a közös európai deviza ára. Reggel 273, tegnap 271 forinton állt az euró jegyzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.