BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint kétszer akkorát esett, mint a régió

A cseh korona és a lengyel zloty fele akkora gyengülést szenvedett el tegnap, mint a forint – írja Karsai Péter, a Commerzbank elemzője. Hiába nyilatkozott pozitívan a görögökről az EU-IMF-EKB trojka, az euró erősödése „moderált” maradhat.

Tegnap a szlovák parlamentre figyelt a világ, a monetáris unió 17 országa közül utolsóként szavaztak északi szomszédjaink az EFSF mentőalap kibővítéséről. Iveta Radicova szlovák miniszterelnök bizalmi szavazássá tette az EFSF voksolást, mivel leszögezte: ha nem megy át a törvényhozáson a tervezet, akkor ő egyúttal le fog mondani. Közben érkeztek a hírek a pártoktól, hogy ellenzik-e, vagy támogatják-e a bővítést.

A szlovákok huzavonája 293-ról 296-ra gyengítette a forintot az euróval szemben, a lengyeleknél, és a cseheknél is volt gyengülés, de a mértéke körülbelül feleakkora volt, mint a forint esetében. Végül a szavazás megbukott, de ennek ellenére nem szálltak el az árfolyamok, mert az ellenzékben ülő pártok egy része ígéretet tett arra, hogy a második szavazáson már meg fogják szavazni a European Financial Stability Facility, tehát az EFSF-alap bővítését – írja devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Hozzátette, „az ellenzéknek csupán az volt a célja, hogy a Radicova-kormány megbukjon. A mai nap egyelőre enyhe forintgyengülést mutat, 295-ről 296 fölé emelkedett az euró/forint árfolyama”.

Tegnap az EU-IMF-EKB úgynevezett trojkája meglehetősen pozitívan nyilatkozott az eddigi görög megszorító intézkedések hatékonyságáról. Ennek eredményeképpen a késleltetett 8 milliárd eurós refinanszírozási részletet nagy valószínűséggel utalni fogják. Ma José-Manuel Barroso bemutatja az uniós bankok feltőkésítésének a tervét, ami várhatóan az euró/dollár árfolyamát emelkedésre bírhatja, akár az 1,37-es szintet is újra tesztelheti az árfolyam – vélekedett a közgazdász.

„Az újabb szlovák szavazásra várhatóan még ezen a héten sor kerül, lesz pénzintézeti rekapitalizációs program, így most elvileg az euró erősödésre lenne ítélve, de ez az erősödés véleményünk szerint moderált maradhat, mert a görög csőd feltételei még mindig csak a vita tárgyát képezik, nem tudunk ez ügyben semmilyen előremutató konkrétumot” – hangsúlyozta Karsai.

Újra 1,24-nél jár az euró/frank, gyengülget tehát a frank az euróval szemben, míg az euró/forint kurzusa 295-nél stagnál, így a frank/forint keresztárfolyam 237,50 és 238,50 között ingadozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.