BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint nem bírja a pofonokat

A forint 300-as szint felett ragadt az euróval szemben, amely igen kedvezőtlennek mondható, ugyanis a nemzetközi piacokon nagy örömmel fogadták az EU-csúcs eredményeit.

Csütörtök délelőtt nem tudott profitálni a javuló nemzetközi befektetői környezetből a forint. A hazai devizával viszonylag nagy volatilitás mellett kereskednek azután is, hogy a piacok pozitívan fogadták az EU-csúcson elért eredményeket.

A forint ezen a héten több mint 1,25 százalékot esett az euróval szemben. A forint gyengüléséhez hozzájárult, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter negatív üzeneteket fogalmazott meg a befektetők felé.

Matolcsy a mélybe rántotta a forintot

1. A gazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában jelezte, Magyarország megszabadulna az összes devizában denominált hiteltől. Elmondta, további lépéseket tehetnek, és célja, hogy jövőre már ne terhelje devizahitel a családokat.

Ez egyértelműen negatív üzenet pénzügyi stabilitási szempontból: a bankok esetleg újabb veszteségek elkönyvelésére kényszerülhetnek, végeredményben a lépések újabb lefelé mutató nyomást helyezhetnének a növekedésre.

Már a végtörlesztési terv is jelentős forintgyengüléssel járt, valamint gyengítette a forint ellenálló képességét a nemzetközi viharokra.

2. Az NGM vezére jelezte, Magyarországot leminősíthetik a nemzetközi hitelminősítők. Ez azt jelentené, hogy elveszítjük befektetésre ajánlott minősítésünket, amely súlyos következményekkel járhatna. Elemzők szerint a miniszter azért beszélhetett ilyen nyíltan egy esetleges leminősítésről, mert az ügynökségek már közölhették vele a lépést.

Ismert, a Moody’s és a Standard & Poor’s a befektetési kategória alsó lépcsőfokán tartják az országot, negatív kilátással. A kilátás a várható lépés irányát tükrözi. A Fitch Ratings stabil kilátást tart érvényben.

Mi történhet Magyarországgal, ha bóvliba vágják? - Elemzők válaszolnak

3. Elmondta, hogy az IMF-hez való visszatérés a „gyengeség” jele lenne. Ez a kijelentés azért jelent kockázatot, mert ha leminősítenének a befektetésre nem ajánlott kategóriába, akkor a hitelfelvételi költségek jelentősen növekedhetnek (különösképp, ha több ügynökség is megfosztja Magyarországot a befektetésre ajánlott minősítéstől), megfogyatkozhatnak a vevők az állampapírok piacáról. Az IMF védőhálója azonban csökkenthetné a kockázatokat.

A hozamok megugrása kényszerűen költségvetési kiigazítást vonna maga után, veszélyeztetve a konszenzushoz képest egyébként is optimista 1,5 százalékos 2012-es növekedési célt, amelyre a költségvetés épül.

Végső esetben az IMF nyújthatna segítséget (leminősítések után, alacsony globális kockázati étvágy mellett, esetleg további nem-ortodox intézkedések közepette), ha elfogynának a piacról a finanszírozók, illetve jelentősen növekednének a költségek. A kormány tehát valószínűleg a végsőkig halogatná a segítségkérést, így vélhetően nehéz makrohelyzetben kerülhetne sor a nemzetközi szervezet esetleges beavatkozására.

A régiót segítette az euróövezti csúcs

Számos kérdésben határoztak az euróövezeti országok vezetői, amely globális ralihoz vezetett. A francia DAX és a CAC-40 index több mint 3 százalékot emelkedett csütörtök délelőtt.

A régiós devizák is szépen teljesítenek. Ezen a héten a cseh korona 0,4 százalékot erősödött, a lengyel zloty pedig 1 százalékot javított pozícióján az euróval szemben. A román lej stagnálást mutat. Egyedült a forint a feketebárány, amely nem tud visszakapaszkodni.

A hét elején még 295-298 forint között jegyezték a forintot az euróval szemben. Szerda délután negatív környezetben (akkor azt várták a befektetők, hogy nem lesz eredményes az EU-csúcs) érkezett Matolcsy György nyilatkozata, amely 300-as szint fölé lökte a magyar fizetőeszközt. A kurzus 302-as szinten zárt, csütörtök reggel 299-ig erősödött, de hamar visszakerült 302 közelébe a jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.