BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határon rángatják a forintot

Semleges nemzetközi befektetői környezetben mérsékelten gyengült a forint csütörtök délelőtt.

11 óra után

A nem szokványos intézkedések az akut piaci feszültségek kezelésére, átmeneti jelleggel működhet – közölte az Európai Központi Bank. A központi bank jelezte, különösen nagy a bizonytalanság az euróövezeti országok gazdaságát tekintve, és a kockázatok lefelé mutatnak.

Az EKB közleményében kiemelte, hogy a magánszektor bevonása az euróövezet szanálásába pénzügyi stabilitási kockázatokat okoz, és „közvetlen negatív hatást” gyakorol a bankszektorra.

Kínában lassult az export, és az EKB jelentős kockázatokra figyelmeztetett. Az európai piacok kéthónapos csúcs közeléből indultak esésnek, és a forint is gyengülni kezdett.

A törékeny nemzetközi hangulat romlott, az európai vezető tőzsdeindexek közel 1 százalékos mínuszban állnak. A forint is megérezte a kockázatvállalási étvágy mérséklődését, így a lélektani 290-es szintről 292 közelébe esett az euróval szemben. Az euró/dollár árfolyam 1,383-ról 1,373 közelébe csökkent.

Délelőtt

A forint 298,5-ös záróárfolyamról hajnalban 288,5-ig erősödött az euróval szemben. Reggel 289 és 291 között ingadozott az euró ára, majd fél 11 előtt 291 forint közelében jegyezték a közös európai devizát.

A svájci frankot hajnalban 232,5 forinton jegyezték, amely egyhavi forintcsúcsnak felel meg. Délelőtt 236 forint alatt áll az euró ára. Az amerikai dollár 210 forintról 211-re drágult.

Az európai vezető tőzsdeindexek vegyes képet mutatnak. A DAX és a CAC-40 index 0,1-0,2 százalékos emelkedést mutat, míg az angol FTSE-100 index 0,8 százalékot esett. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 0,1 százalékkal került lejjebb.

Orbán Viktor miniszterelnök „rövid időn belül tegnap ismét utalt a forint árfolyamának kilátásaira, amelynek alakulásával kapcsolatban megjegyezte, hogy semmilyen garanciát nem vállalnak. Ezzel implicit módon ismét a forint várható gyengülési hullámaira utalt” – írta Kovács Mátyás és Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzői.

Az Erste Bank elemzői azt emelték ki, hogy folytatódott a korrekció a forint piacán. „Tegnap újra egy intenzív csökkenő kereskedési napot láthattunk, a 295-ös szint közeléből 290 forint alá süllyedt a kurzus, és megérintette a 30 napos mozgóátlagot” – tették hozzá.

„A következő támasz 285 forintnál látható, mely megállíthatja a hazai fizetőeszköz erősödését. Rövidtávon csökkenhet még az árfolyam, de középtávon számítani lehet arra, hogy ismét célba veszi a 300-as szintet a devizapár” – emelik ki.

A három hónapos diszkontkincstárjegy hozamkülönbözet szeptember eleje óta 5% környékéről felszaladt 5,8%-ra és azóta is ott tartózkodik, vagyis a „magyar kockázatok jelentősen növekedtek”. Az Erste elemzői úgy látják, ugyan a javuló nemzetközi hangulat kitörő optimizmust hozott a piacokra, s így erőteljes erősödést láthattunk a forint piacán tegnap, ennek ellenére azt gondolják, hogy a forint tovább fog gyengülni hosszabb távon. „Ez a költségvetési bizonytalanságoknak és a kedvezőtlenebb magyarországi befektetési klímának köszönhető” – magyarázták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.