BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A leminősítési félelem miatt is szenved a forint

A forint legnagyobb heti veszteségét könyvelheti el ebben az évben, miután növekedett az aggodalom, hogy Magyarországot a befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítik le – írja a Bloomberg hírügynökség.

A fizetőeszköz 2,6 százalékot esett az euróval szemben ezen a héten, amely a legnagyobb 5 napi gyengülés 2010 júniusa óta. Tegnap két és fél éves mélypontra süllyedt a forint, 301,8-as szinten.

Magyarország tegnap visszavágta az államkötvény eladási tervet és a hitelfelvételi költségek 1,5 éves csúcsra emelkedtek a 15 éves kötvényeknél arra a spekulációra, hogy az Európai Unió legeladósodottabb keleti országának hitelbesorolását rontják – írja a Bloomberg. A hírügynökség emlékeztet, a Moody’s, az S&P és a Fitch is a legalacsonyabb befektetésre ajánlott kategóriában tartja az országot.

A forint helyzete a lehetséges leminősítési spekulációnak is köszönhető, ami megmagyarázza az alacsony keresletet a tegnap 3, 5 és 15 éves kötvényaukción – írta Oszlay András, a DZ Bank budapesti elemzője.

A közép-európai valutákat az is nyomás alá helyezte, hogy az európai vezetők nem fognak megállapodni az adósságválság kezeléséről.

A Danske Bank A/S ezen a héten eladásra ajánlotta a magyar államkötvényeket, mert az ország sérülékenyebb lett a romló európai adósságválság és a leminősítési kockázat miatt – emlékeztet a beszámoló.

Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központi vezére szeptember végén azt mondta, hogy a Moody’s és az S&P októberben érkezik az országba felülvizsgálni a hitelbesorolást.

Ha a forint 300-as szint felett zárna az euróval szemben, az „nagyon erős” eladási jelzés lenne – írták a Buda Cash Brókerház elemzői pénteken. Az eurót péntek délelőtt hajszállal 300 forint felett jegyzik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.