BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éves rekordot döntött az euró

A görög adósságválságtól való félelem, Magyarország leminősítésének esélye és a végtörlesztés miatt várható devizakereslet növekedés az okai annak, hogy tegnap 300 forint fölé emelkedett az euró értéke. Elemzők szerint az uniós valuta értéke tartósan 300 és 320 forint között maradhat.

Éves rekordot döntött és 300 forint fölé emelkedett tegnap kora délután az euró árfolyama a bankközi devizapiacon. A nap hátralévő részében is 299 és 300 forint között ingadozott az uniós deviza értéke. Közben több mint öt százalékkal, 2900 forint alá csökkent az OTP Bank részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

A forint gyengülését és a bankrészvény értékének csökkenését elsősorban a végtörlesztés várható hatásaival magyarázta lapunknak Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. A szakember szerint azonban a folyamatokhoz hozzájárult a görög adósságválság és a világgazdaság lassulása miatti kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci hangulat is. Utóbbi bizonyítéka, hogy világszerte esnek a részvényárak és valamennyi régiós deviza gyengül.

Gabler Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a lakossági jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztése miatt a bankoknak várhatóan 100-400 milliárd forint értékű devizát kell néhány hónap alatt vásárolniuk, ami jelentősen megnöveli a forintkínálatot és a devizakeresletet a bankközi devizapiacon. Ez a devizák drágulását és s forint gyengülését okozza. Közben a végtörlesztésen  a bankoknak, köztük az OTP Banknak komoly vesztesége keletkezik, ami csökkenti részvényeik érétkét. A forint és bankpapír értékvesztését fokozhatja, hogy nagyon bizonytalan, mekkora lesz a végtörlesztések mértéke.

A kedvezőtlen magyarországi tényezők mellett a nemzetközi tőkepiaci hangulat is kedvezőtlen hatást gyakorol a régió valutáira és az uniós bankok részvényeire. Görögország fizetésképtelenné válásának esélye ugyanis bizonytalanná teszi a befektetőket. Gabler Gergely szerint lehetőség van arra, hogy leírják a görög államkötvények egy részét és pótolják a nyugat-európai bankok emiatt keletkező veszteségét. Erre az európai részvénypiacok enyhe, mintegy öt százalékos eséssel reagálhatnak, ám azt követően megindulhatna  a növekedés. Az Erste elemzője szerint Görögország váratlan fizetésképtelenné válása sokkal nagyobb esést váltana ki és a fizetésképtelenné válás esélye tovább terjedhetne más európai országokra is.

Döntően globális tényezők okozzák és csak kisebb részben a végtörlesztés a régiós valuták és az OTP-részvények gyengülését –  véli Kuti Ákos az Equilor vezető elemzője. Szerinte azért éppen most erősödött fel a folyamat, mert az alapkezelők és más befektetők közül többen a negyedév lezárultát követően alakították át a portfóliójukat.

Kuti Ákos szerint a következő hetekben folytatódik a forint és a pesti tőzsdén forgó részvények árának csökkenése. Az Equilor elemzője alapvetően lassú lemorzsolódásra számít a következő hetekben, ám bizonyos kockázati tényezők megvalósulása felgyorsíthatja a folyamatokat. Görögország rendezett csődje, vagy hirtelen fizetésképtelenné válása, vagy Magyarország leminősítése miatt tempósabb lehet a forint leértékelődése és a magyar részvények értékvesztése.

Elsősorban a magyar adósság leminősítésének a megnövekedett esélye miatt emelkedett tegnap 300,20 forintra az euró értéke – véli Misik Sándor a Solar Capital devizapiaci elemzője. Szerinte a leminősítésnek inkább politikai, mint fundamentális okai vannak. Az ugyanis már korábban is ismert volt, hogy lassabb lesz a magyar gazdaság növekedése a korábban vártnál és nehezebben lesznek megvalósíthatóak a pénzügyi egyensúlyi célok. A leminősítést sokkal nagyobb eséllyel az válthatja ki, hogy a befektetők szempontjait képviselő hitelminősítő cégek nem tartják elfogadhatónak a bankoknak komoly veszteséget okozó végtörlesztést.

A Solar Capital elemzője szerint a leminősítéstől való félelem és a globális tényezők mindegyik legalább 10 forinttal növeli az euró értékét.  Szerinte a forint tovább gyengülhet, amíg a magyar adósság, vagy Görögország fizetőképtelenné válásnak esélye fennáll, az említet kockázatok megvalósulása estén pedig fel is gyorsulhat a folyamat.

Misik Sándor szerint azonban a nemzeti valuta gyengülését előbb-utóbb megpróbálja megállítani a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanknak ugyani kötelessége az infláció felgyorsulásának meggátolása és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése. A forint gyengülés pedig a külföldi áruk árának emelkedésével az inflációt gyorsítja, a devizaadósok nemfizetővé válása pedig a bankrendszer stabilitását csökenti.
A Solar Capital elemzője úgy véli, hogy a jegybank először csak piaci intervencióval próbálja keretek között tartani a nemzeti valuta értékét, kamatemeléshez viszont csak a végső esetben nyúl. Ám ha az utóbbira rákényszerül, akkor jelentős lépést kell tennie. Szerinte a jegybank döntésén múlik, hogy az euró tegnapi 300 forintos és 2009 elején elért 320 forint közeli csúcsértéke között hol próbálja megállítani a forintgyengülést.

Itt a görög válság első bankáldozata

Csaknem negyven százalékot esett a görög adósságnak erősen kitett francia-belga Dexia Bank árfolyama tegnap reggel a brüsszeli értéktőzsde reggeli kereskedésében. A bank árfolyama hétfőn már több mint 10 százalékot zuhant. A Dexia igazgatótanácsa kedd hajnalig tartó rendkívüli ülést tartott. Ezen felhatalmazták Pierre Mariani vezérigazgatót arra, hogy készítsen elő megoldásokat a szerkezeti gondokra, amelyek már veszélyeztetik a pénzintézet működését. A Dexia 3,8 milliárd euró értékű görög államkötvényt tart portfóliójában, a kockázatos hitelállománya 4,8 milliárd euró. Mindkettő meghaladja a bank hétfői 2,5 milliárd eurós piaci tőkeértékét.

Forrás: Quaestor

Külföldi befektetők 86 milliárd euró

Görög magánbefektetők 72 milliárd euró

Görög bankok 63 milliárd euró

EU-IMF 52 milliárd euró

Európai Központi Bank 47 milliárd euró

Német bankok 26 milliárd euró

Francia bankok 20 milliárd euró

Görög Nemzeti Bank 15 milliárd euró

Egyéb bankok 7 milliárd euró

Összesen 388 milliárd euró

* a görög államkötvények tulajdonosai -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.