BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbüntették a forintot

A világ tőzsdéi lefelé fordultak és a feltörekvő devizák gyengültek csütörtökön, miután a kockázatvállalási étvágy csökkent. A nemzetközi környezet romlásával a forint jelentős gyengülésen ment keresztül a vezető devizákkal szemben.

Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei 1 százalékos negatív tartományban állnak, míg az európai indexek ennél valamivel nagyobb veszteséget könyvelhettek el. A CAC-40 index 1,3, a német DAX 1,5 százalékot esett.

A hajnali 288,5-ös szintről reggel 290-re esett a hazai deviza az euróval szemben. A délelőtt folyamán 292 közelébe gyengült a forint, és délután ennél is kedvezőtlenebb szintre került a forint: 16 óra után 293 felett jegyzik az eurót.

A forint 1,3 százalékot esett az euróval szemben a nap folyamán, amellyel alulteljesítőnek számít régiós viszonylatban. A lengyel zloty 0,6, a cseh korona és a román leg 0,5 százalékot veszített értékéből csütörtökön.

A svájci frank 235 forintról 237-re drágult, az amerikai dollár ára pedig 210 forintról 214-re változott.

Továbbra is elmondható, hogy a forint volatilitása meghaladja a régiós devizákét; kedvezőbb hangulatban többet erősödik, míg negatív környezetben jelentősebb gyengülést szenved el a régiós devizákhoz képest. Ebben szerepet játszhat, hogy a forint „immunrendszere” gyengült az elmúlt hónapokban a nem szokványos kormányzati intézkedések, nagyrészt a végtörlesztés hatására.

A három hónapos diszkontkincstárjegy hozamkülönbözet szeptember eleje óta 5 százalék környékéről felszaladt 5,8 százalékra és azóta is ott tartózkodik, vagyis a „magyar kockázatok jelentősen növekedtek” – írták elemzésükben az Erste közgazdászai. Úgy látják, a forint tovább fog gyengülni hosszabb távon. „Ez a költségvetési bizonytalanságoknak és a kedvezőtlenebb magyarországi befektetési klímának köszönhető” – magyarázták.

Orbán Viktor miniszterelnök „rövid időn belül tegnap ismét utalt a forint árfolyamának kilátásaira, amelynek alakulásával kapcsolatban megjegyezte, hogy semmilyen garanciát nem vállalnak. Ezzel implicit módon ismét a forint várható gyengülési hullámaira utalt” – vélekedett Kovács Mátyás és Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.