BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint

A forint szerda délelőtt a devizák széles körével szemben erősödött javuló nemzetközi környezetben. A pozitív hangulatot az fűti, hogy a befektetők azt várják, az európai döntéshozók úrrá lesznek az eurózóna szuverén adósságválságán.

16:30 körül

A forint újabb lendületet kapott délután: 290,6-os szintre erősödött az euróval szemben, amely 1,5 százalékos javulásnak felel meg. A régió többi devizája 0,4-0,6 százalék közötti erősödést mutat.

A nemzetközi vezető tőzsdeindexek jelentős emelkedést mutatna, az euró/dollár árfolyam 1,38-ig emelkedett, amely segítette a forint erősödését. A svájci frankot 235, az amerikai dollárt 210,5 forinton jegyzik.

Széles körben növelni kell a bankok biztos tőkeállományát az Európai Unióban annak érdekében, hogy jobban ellen tudjanak állni a nemzetközi gazdasági válság kihívásainak - vélte az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán felszólalva José Maneul Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Délután

Röviddel 12 óra után 292-es szint közelébe erősödött a forint az euróval szemben. A svájci frank ára 236,5 forint. Az amerikai dollár árfolyama a reggeli 216 forintról 211 közelébe csökkent.

Délelőtt

A forint délelőtt kisebb gyengüléssel kezdte a napot, és a 295-ös záróárfolyamról 296-ra esett az euróval szemben. Innen tudott fordulni délelőtt, amint a nemzetközi befektetői hangulat kedvezővé vált. A hazai deviza 293-ig kapaszkodott az euró ellenében, és 293-293,5 között ingadozik 11 óra körül.

A régiós devizák csak kisebb elmozdulást mutatnak. A lengyel zloty kisebb gyengülést mutat, míg a cseh korona és a román lej alig mozdult. Továbbra is úgy tűnik, hogy a forint árfolyamára gyakorol leginkább hatást a nemzetközi környezet változása a régiós devizák közül.

Az euró/dollár árfolyam is feljebb tudott kerülni, amely tükrözi, hogy javult a nemzetközi környezet: 1,365-ről 1,375 fölé kakaszkodott az euró. A svájci frank jegyzése 239 forintról 236,5-ig ereszkedett délelőtt.

Olli Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa elmondta, jó eséllyel elkerüljük a katasztrófát Európában. Rehn kijelentette, konszenzus alakult ki az európai adósságválság kezelésére a döntéshozók között.

Azt is elmondta, hogy a gazdasági növekedés stagnál, és Európa most egy „nagyon veszélyes hely”. Ugyanakkor el lehet kerülni a csapást, koordinált fellépéssel; banki tőkeemelés révén, és így javulhat a növekedés is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.