BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal az euró, hasít a forint is

A forint a devizák széles körével szemben erősödött hétfőn, elsősorban globális tényezők hatására.

A forint 297-es szintről 293-ig erősödött délelőtt az euróval szemben. Napközben 293 és 294 között ingadozott a hazai deviza, és délután 5 óra körül 293 közelében mozgott.

A svájci frankkal szemben a hajnalban kialakult 239 forintos jegyzés 237-re olvadt. A forint erősödése az amerikai dollárral szemben a legjelentősebb, 221 forintról délelőtt 216, délutánra pedig 214 forintra csökkent a zöldhasú ára.A forint erősödése mellett ez annak is köszönhető, hogy az euró a devizák széles körével szemben erősödött hétfőn.

"A Merkel-Sarkozy találkozón sikerült olyan megállapodásra jutni a feleknek, ami képes valamelyest megnyugtatni a kereskedőket. A közös sajtótájékoztatón a felek leszögezték: közös, összehangolt program keretében feltőkésítik az európai bankokat, aminek határideje három hét, így a kész akcióterv meglesz, mire elkezdődik a november elejei, Cannes-ban tartandó G20-as csúcstalálkozó” – írta napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Hozzátette, „az eurózóna adósságválságát, illetve a görög válságmenedzselést is érintették a berlini találkozón, és a beszámoló szerint október végére lesz egy olyan csomag, ami tartós megoldást fog jelenteni az eladósodott országoknak. Jó hangulatot teremtett az eltökéltséget sugalló Merkel-Sarkozy találkozó”.

Az euró több mint egy éve nem erősödött ennyit a dollárral szemben, mint ma – írja a Bloomberg. Az euró/dollár árfolyam 1,34-es szintről délelőtt 1,35 fölé került, délutánra 1,365-re emelkedett a jegyzés. A hírügynökségi beszámoló megjegyzi, a dollár az összes vezető devizával szemben esett, miközben a részvények emelkedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.