BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százmilliárd forintnyi hitel tűnhet el a végtörlesztés nyomán

A forint gyengülése ellenére közel 45 milliárd forinttal apadt októberben a háztartások devizahitel-állománya: a mérséklődés egyértelműen a kedvezményes végtörlesztés hatásával magyarázható. Novemberben és decemberben várhatóan jóval nagyobb lesz a csökkenés.

Már a bankok októberi mérlegén is tükröződik a szeptember vége óta igényelhető kedvezményes végtörlesztés hatása: a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) statisztikái szerint a háztartásoknál lévő devizaalapú hitelek állománya a tizedik hónapban 44,6 milliárd forinttal, 5288,3 milliárdra csökkent. Mindez történt annak ellenére, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama a devizaalapú hiteleknél meghatározó svájci frankkal szemben több mint 9 egységnyivel, 250,8 forintig gyengült, és a havi átlagárfolyam is 4 egységnyivel, 241,4 forintig emelkedett.

Az októberi hitelállomány-mérséklődés a magyarországi bankoknál persze csodát azért nem tett a háztartások devizahitel-állományával: az elmúlt bő fél év alatt ugyanis a forint szempontjából nem alakultak kedvezően a devizapiaci fejlemények, és az idegen fizetőeszközben denominált kölcsönök mennyisége szinte folyamatosan nőtt. Az október végén közel 5300 milliárdos lakossági devizahitel-állomány így még mindig bő 7 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál, és a teljes tartozásmennyiségnek változatlanul közel a 70 százalékát teszi ki.

További részletek a mai Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.