BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megküzdött a forint a fontos szinttel

A forintot nem mozgatta meg jelentősen az Európai Központi Bank (EKB) bankoknak nyújtott 3 éves hiteltendere. A jegybank több mint 500 milliárd eurónyi 1 százalékos kamatozású hitelt adott a bankoknak, fedezetért cserébe. A kedvező amerikai GDP-adat támogató nemzetközi hangulatban érkezett, a forint pedig javítani tudott pozícióján délután.

A forint délelőtt erősödni tudott a kedvező nemzetközi befektetői környezetben. A hazai deviza reggel 290-es szint alatt tartózkodott az euróval szemben, majd 289 alá kapaszkodott.  Az EKB hiteltendere nem okozott csalódást, 529,5 milliárd eurót kaptak a bankok.

A forint napközben elérte a 200 napos mozgóátlagot, amely 288,2 körül húzódik meg, azonban a fontos technikai szintet nem tudta áttörni a hazai deviza. A mozgóátlag környékéről fordult a kurzus, délután 2 óra körül pedig 289 forint alatt jegyzik az eurót.

Fél három után a forint újabb lendületet vett, miután az Egyesült Államokból kedvező makrogazdasági adat érkezett, amely javította a nemzetközi hangulatot. Az USA-ban a felülvizsgált adatok szerint 3 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi év utolsó negyedében. Az előzetes adatok 2,8 százalékos bővülésről szóltak. A hír megjelenése után a forint újra a 200 napos mozgóátlag közelébe került.

Az amerikai tőzsdenyitás után a hazai deviza újabb lendületet vett, és a 200 napos mozgóátlag átlépése után egészen 286,5 közelébe kapaszkodott. Délután 4 órakor 287,5 forinton jegyzik a közös európai devizát. Ha képes lenne a fontos szint alatt zárni a forint, akkor az átlag ellenállásként funkcionálhatna.

A forintnak van még mit javítani a régiós devizákhoz viszonyítva, ha a szeptemberi szinteket vesszük alapul. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az IMF-tárgyalások jelentősen befolyásolhatják az árfolyam alakulását a következő időszakban.

Ebben az évben a forint jelentősen erősödött az euróval szemben, így a régió legjobban teljesítő devizája lett. A forint több mint 8 százalékot javult, azonban a lengyel zloty is közel hasonló mértékű szárnyalást mutat.

Tavaly szeptembertől tekintve, amikor a forint lejtmenete megkezdődött, még jelenleg is alulteljesítő a hazai deviza. Szeptemberhez képest 5,5 százalékos esést mutat a forint az euróval szemben, a cseh korona és a román lej 3 százalékot veszített értékéből. A lengyel zloty pedig minimális erősödést mutat.

A gyengüléstől a 14 napos mozgóátlag óvhatja a forintot, amelyet némileg erősít, hogy a 290-es lélektani szinttel esik egybe. E felett a 20 napos mozgóátlag nyújthat segítséget 290,35 körül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.