BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulteljesítő maradhat a BUX – Nem néz ki jól az OTP

Jó nemzetközi hangulatban korrigálhat, de alulteljesítő maradhat a BUX index csütörtökön. Napközben az olasz kötvényaukció, és az amerikai adatközlések adhatnak irányt az árfolyamoknak - vélekednek piaci szakértők.

Králik István, a KBC Securities üzletkötője a nemzetközi piacokon tapasztalható optimizmusnak köszönhetően nyugodt kereskedésre számít a BÉT-en. Emlékeztetett, hogy a fő amerikai indexek pluszban zártak szerdán, és az előrejelző indexek is pozitív tartományban vannak. A szakértő elmondta ugyanakkor, hogy a BUX index továbbra is alulteljesítő lehet a többi európai tőzsdemutatóval összehasonlítva, és - az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt - az optimista nemzetközi hangulat valószínűleg csak arra lesz elég, hogy kis pluszban vagy nulla körül nyisson a magyar részvényindex. 

A KBC üzletkötője kifejtette: az OTP szerdán egy fontos támasz, 3.640 forint alatt zárt, így technikailag "nem néz ki jól" a bankpapír árfolyama. A pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatos bizonytalanságok is hatással vannak az OTP árfolyamára, bár körvonalazódik, hogy a lakosság fizetné ezt, a bankok beszedők lennének. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a dolog "méregfogát kihúzhatja", hogy a kormány korábban ígéretet tett arra, hogy csak a bankokkal egyeztetve hoz azokat érintő döntést. 

A CIB reggeli elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy napközben a kereskedést a délutáni amerikai adatközlések - például termelői árindex, új munkanélküli segélykérelmek - mellett az olasz kötvényaukció befolyásolhatja. Az elemzők hozzáfűzik: a szerdai jelentős hozamemelkedést követően bizonytalan a piac, hogy sikerül-e és milyen áron értékesíteni a tervezett 5 milliárd eurónyi kötvényt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 161 pontos, 0,89 százalékos csökkenéssel, 17.874,85 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 10,3 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 250 forinttal, 1,40 százalékkal 17.550 forintra csökkent, 776,4 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 68 forinttal, 1,85 százalékkal 3.600 forintra esett, forgalmuk 7,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,35 százalékkal 563 forintra gyengült, forgalma 794,5 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 240 forinttal, 0,65 százalékkal 37.000 forintra erősödött, a részvények forgalma 379,7 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 423,5 millió forintos forgalom mellett 150 forinttal, 1,03 százalékkal 14.450 forintra csökkentette értékét.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.161,41 ponton zárt szerdán, ez 2,75 pontos, 0,24 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.