BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határ alá húzták vissza a forintot

Tovább esett a forint szerda délután, mert a piacok továbbra is aggódnak a görögök miatt. Az aggodalmak eszkalálódása esetén azonban felgyorsulhatnak a magyar EU/IMF-tárgyalások – vélekedett Karsai Péter.

17:30 előtt

A forintot visszahúzták a lélektani 290-es határ alá az euróval szemben. A vezető amerikai tőzsdeindexek már csak 0,5 százalékos esést mutatnak a korábbi 1 százalékot meghaladó gyengülés után.

16:30 után

Délután a lengyel zlotyt is megtalálták a befektetők, a deviza 0,7 százalékot esett, míg a forint több mint 1 százalékos esést halmozott fel. Az eurót 291 forinton is jegyezték délután.

Az 50 napos mozgóátlag 292 közelében húzódik meg.

15:30 után

Az eurót délután már 290 forint felett jegyzik a bankközi devizapiacon. A forint több mint 1 százalékos esett, és ezzel a régió sereghajtója lett.

A lengyel zloty jóval kisebb esést könyvelhetett el, igaz, a központi bank kisebb meglepetést okozva 25 bázisponttal, 4,75 százalékra emelte a kamatot, amely támaszt nyújthat az árfolyamnak.

Nem lát ország specifikus tényezőt Pápa Levente, az OTP Bank devizastratégája a forint gyengülése mögött. „Nagyon rossz nemzetközi hangulat” – mondta el a Világgazdaság Online-nak a közgazdász.

Magyarország sokkal jobban kitett a nemzetközi hangulatnak, mint a régiós országok – indokolta a forint gyengülését Pápa Levente. Ez abból fakad, hogy nagyobb az államadósságunk, valamint a bruttó külföldi adósságunk is a régiós országokénál, ami sérülékennyé teszi Magyarországot.

Az euró/dollár az 1,2950-es sáv aljára került, vagyis a közös európai deviza megindult lefelé, amely felerősítheti a forint esését – tette hozzá.

A mai gyengülés ugyanakkor felfogható egy korrekciónak is, mivel az EU-s bejelentés után nagyon nagyot erősödött a forint: 300-as szint közeléből 283-ig – mutatott rá Pápa Levente.

Emlékezetes, az EU két hete adott zöld utat a hiteltárgyalások megkezdéséhez.

Az OTP stratégája hangsúlyozta azt is, hogy két hete volt ez a bejelentés, azóta pedig nem történt látható előrelépés, így ez is meghúzódhat a forint gyengülése mögött.

13 óra után

Alapvetően a görögországi gondok miatt esik a forint - mondta a Világgazdaság Online-nak Karsai Péter. A Commerzbank közgazdásza rámutatott, hogy az euró is gyengül a dollárral szemben, és már 1,2970-nél jár a kurzus.

A forint a hajnali 287-es szint közeléből gyengült 0,7 százalékot.

„Még úgy is jól áll a forint, hogy a régiót mi vezetjük a gyengülésben” – vélekedett. Hozzátette, két és fél három hete a 300-as szintez is közel volt a jegyzés, ahhoz képest még erős állapotot jelez a 289,5-ös euró árfolyam.

Kicsi az esély arra, hogy megnyugtató hírek érkezzenek Görögországból. Szépen araszolgatunk az új választások felé, és ez bizonytalanságot szül – mondta Karsai Péter. „Nem lehet tudni, hogy az új választás a radikális vagy a konzervatív nézeteknek kedvez.” Hangsúlyozta, messze van a rendkívüli EU-csúcs, és a Hollande-Merkel találkozóra még egy hetet várni kell.

Az elemző meglátása szerint a görög helyzet eszkalálódása esetén lehetséges, hogy felgyorsulnak a magyar EU/IMF-tárgyalások. „Nem lehet tudni, hogy a kulisszák mögött hol tartanak az informális tárgyalások” – tette hozzá. Lehet, hogy ebben az esetben hamarabb lesz megállapodás, mint ahogy azt várni lehet.

Elmondta, pozitív lenne, ha az IMF is megszólalna a magyar tárgyalásokról.

A két magyar jegybankár nyilatkozatát úgy értékelte, hogy a kamatvágás egy negatív hangulati környezetben forintgyengítő tényező lehet. Gerhardt Ferenc és Kocziszky György a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy már az EU/IMF-tárgyalások megkezdése után kamatcsökkentés jöhet, míg elemzők a megállapodás után valószínűsítettek kamatvágást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.