BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört a forint árfolyama

Felgyorsult tegnap a korrekciós folyamat az EURHUF-ban, a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat ugyanis újabb mélypontra lökte a forintot az euróval szemben. Az EURHUF emelkedését a 20 napos mozgóátlag állította meg, majd zárásra 290-ig süllyedt vissza a kurzus, írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai. Felfelé 292,5-nél, illetve 295-nél látnak szinteket. Lefelé a múltkor forintrally során elért 282 körüli szint egy erős támasz.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A megelőző napok szűk sávban való oldalazása után tegnap kitört a forint árfolyama a gyenge irányba. Az EURHUF kurzusa délután 290 fölé emelkedett, majd egy időre 291 felett is jártak a jegyzések. A nemzetközi piacokon a görög helyzet miatt továbbra is inkább a kockázatkerülés dominált, ráadásul a magyar adóváltozásokkal kapcsolatos bejelentések negatívan hatottak a budapesti tőzsdére. Késő délután – miután a hangulat némileg javult az USA-ban – a forint is visszaerősödött 290 alá, és jelenleg is itt tartózkodik. Hangulati alapú kereskedés várható, a piacok főleg a délutáni USA-beli makroadatokra figyelhetnek.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap a diszkont hozamok esetében stagnáltak a referenciaszintek, a kötvényeknél a jóval kedvezőtlenebbé váló piaci hangulattal párhuzamosan 11-16bp-os hozamemelkedés következett be. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz.
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nagyot erősödött tegnap a dollár az euróval szemben, miután szignifikánsan elesett az 1,3-as támasz. 1,3-ról indult az áresés a nap elején, és zárásra 1,292-ig zuhant a kurzus. A reggeli órákban kisebb korrekció látható, ennek ellenére nagyobb a valószínűsége a dollár további erősödésének a következő hetekben.

Fokozódott a feszültség a tőzsdéken, ezért mínuszban kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A ma esedékes hitelrészlet nagy részét átutalja az EFSF a görögöknek, bár ezt tegnap számos ország ellenezte. Az eredetileg esedékes 5,2 milliárd euróból 4,2 milliárd eurót kap a déli állam.

Gyengélkednek az ázsiai piacok is, viszont mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacokon az olaj kereskedése tegnap ismét eséssel indult, de a 95,2-es mélyponton irányt váltott az árfolyam, és 96,8-ig korrigált vissza zárásra. Az arany kereskedése tegnap 1.606 dolláron indult, és zárásra 1.589 dollárig süllyedt a kurzus, de 1.580 dolláron is járt napközben.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A kormány tegnap döntött az új adókról, amelyeket a Széll Kálmán terv 2.0 tartalmaz. A telefonadó júliustól kerül bevezetésre és percalapú lesz. 2013-tól jön a pénzügyi tranzakciós adó, melynek mértéke 0,1 százalék lesz, illetve bevezetésre kerül az egységes biztosítási adó. Az energia és közműszolgáltatást 30 százalékos társasági nyereségadó terheli majd. Az új adónemekkel várakozásunk szerint elérhető, hogy az államháztartás hiánya mind 2012-ben, mind 2013-ban a GDP 3 százaléka alatt maradjon. Magyarország így a közeljövőben kikerülhet a Túlzott Deficit Eljárás (EDP) hatálya alól. Ugyanakkor a növekedési és az inflációs hatása az új adónemeknek igen kedvezőtlen.

Tegnap közzétették a Monetáris Tanács áprilisban tartott kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A szavazati arányok pontosan úgy alakultak, mint a megelőző hónapban. A hét tagból az öttagú többség a kamatszint 7 százalékon való tartására voksolt, Király Júlia a 25bp-os kamatemelést, Cinkotai János pedig a 25bp-os kamatcsökkentést favorizálta. A tanács szerint a nemzetközi szervezetekkel való megállapodás növelhetné a monetáris politika mozgásterét, illetve jótékonyan hatna mind a növekedési, mind az inflációs kilátásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.