BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átszúrta a nyakvonalat a Mol

A Mol grafikonján egy fordított váll–fej-váll alakzat rajzolódott ki. Ma reggel bejelentették, hogy részesedést vásárolnak a Karpovskiy olajmezőben. A hír nyilvánosságra kerülése után emelkedik az árfolyam, már át is szúrta a nyakvonalat, illetve a közvetlenül felette elhelyezkedő támaszt is, ahonnan korrekció kezdődött, amelynek enyhének kell lennie a további pozitív folytatás tekintetében – írják az Erste elemzői.

Egy fordított fej-váll alakzat rajzolódott ki a Mol grafikonján. A ma reggeli emelkedés során az árfolyam áttörte a nyakvonalat és a picivel feljebb elhelyezkedő ellenállást is, ahonnan jelenleg egy korrekció indult, amely természetesnek tekinthető. Az alakzat által valószínűsített célár 18.110 forint, ami szinte tökéletesen egybeesik egy ellenállással is. Célárnak célszerű egy 18.100 Ft alatti célárfolyamot meghatározni.

Támaszt az 16.860 - 16.875 között hagyott rés nyújthat az árfolyam számára. A stop-losst célszerű ez alá elhelyezni, például 16.800 Ft-hoz. A rés a fentebbi grafikonon nem látszik a hibás adat töltés miatt.

A jelenlegi 16 920 Ft-os árfolyam jó lehetőséget jelent a részvények felhalmozásának megkezdésére.  A szűk stop-loss és a majdnem 7%-os árfolyam emelkedési potenciál következtében a felvett pozíció hozam/kockázat aránya megközelíti tíz az egyhez értéket. Ez persze azt is jelenti, hogy nagy a „kistoppolódás” kockázata.

A Mol ma reggel közölte, hogy megállapodást kötött a JSC Kazmunaigas Exploration and Production (KMG EP) nevű társasággal, és 49%-os részesedést vásárol a JSC Karpovskiy Severniy cégben, amely a Karpovskiy mezőt birtokolja.

A kutatási terület közel van a Fedeorovsky mezőhöz, amelyben a MOL 27,5%-os tulajdonnal rendelkezik. Így a szinergiákat a két mező kapcsán ki lehet aknázni. (Pl. a fúrótornyokat lehet mind a két mezőn használni.) A kutatási program két újabb kút fúrásából és kisebb szeizmikus mérésekből áll. A mező potenciális készlete 50%-os valószínűséggel 240 millió hordó olajegyenértékes (MMboe) szénhidrogénnel (olaj és földgáz) egyezik meg.

A tranzakciót még a kazah hatóságoknak is jóvá kell hagynia. A MOL jelenleg 1.400 MMboe várható kitermelhető szénhidrogén tartalékkal (50%-os kitermelhetőségi valószínűség) rendelkezik. Így az akvizíció mintegy 10%-kal növeli ezt a készletállományt.

Számításaink szerint várható értékként hordónként nettó jelenértékben 1 dolláros profit keletkezhet a kitermelés során a vállalatnál, aminek fair értéke konzervatív becslés alapján nagyjából néhányszáz forint lehet.

Közben Kurdisztánból is jó hírek érkeztek a Mol számára. A Shaikan olajmező kapacitását eddig 8 és 13,4 milliárd közé becsülték, azonban a legújabb értékelések szerint a tényleges mérete 12,4 és 15 milliárd hordó között lehet. A mezőben a Mol-nak 20%-os részesedése van, amely később valószínűleg az eredeti megállapodásnak megfelelően csökkenni fog. A Bloomberg által megkérdezett elemzők közül 8 javasolja vételre, 10 tartásra és 3 eladásra a részvényeket. A konszenzusos célárfolyam 20.191 Ft.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.