BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugat-Európa ideges, Ázsia erősödik

Az euróövezet válsága miatt ideges hangulatban, várhatóan vegyesen nyitnak csütörtökön a főbb nyugat-európai tőzsdék, bár az ázsiai piacok erősödése némi lendületet adhat a kereskedésnek.

Londoni értékpapír-forgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 3 pontos gyengüléssel, a frankfurti DAX-30 és a párizsi CAC-40 viszont 3 pontos erősödéssel nyithat. Akárcsak a pénzpiacok, a devizatőzsdék is várják, hogy érkezik-e reakció az Európai Központi Bank (EKB) részéről Ewald Nowotny nyilatkozatára. Az EKB kormányzótanácsának tagja, az osztrák központi bank elnöke a Bloombergnek szerdán azt mondta: szólnak érvek a mellett, hogy az ESM stabilitási mechanizmus kapjon banki státuszt. Ez lehetővé tenné, hogy az ESM korlátlan mértékben vegyen fel kölcsönt az EKB-tól és adja tovább a rászoruló tagállamoknak.

Ezzel enyhülne az adósságválság, aminek jótékony hatása lecsapódna a tőzsdéken. Ugyancsak szerdán Didier Reynders belga külügyminiszter sürgette: az EKB-t hatalmazzák fel arra, hogy finanszírozza azokat a kormányokat, amelyek a piacon nem tudnak forrást szerezni. Szerdán a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 0,02 százalékos romlással 5.498,32 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 0,25 százalékkal 6.406,52 pontra emelkedett, a párizsi CAC-40 pedig 3.081,74 ponton végzett, 0,23 százalékkal erősödött.

Az ázsiai piacok erősödéssel zárták a csütörtöki kereskedést, mert a befektetők bíznak benne, hogy a központi bankok lépéseket tesznek az euróválság megoldására és a konjunktúra élénkítésére.  A tokiói Nikkei 225 index a kereskedés vége felé 0,85 százalékos, a hongkongi Hang Seng 0,10 százalékos, a Shanghai Composite pedig 0,21 százalékos emelkedést mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.