BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezd elpárologni a Matolcsy-csomag hatása a forintpiacon

Közel teljes pénteki erősödősét elveszítette a forint hétfőn délelőtt.

Fél 3 után

A forint délután kissé javított pozícióján a vezető devizákkal szemben. Az eurót 283,5-284 forint között jegyzik fél 3 után.

A piaci hangulat közben érdemben nem javult, az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei a negatív tartományban indíthatják a napot.

Piaci kommentárok szerint továbbra is bizonytalanság övezi az EU/IMF-megállapodást.

Orbán Viktor sem nyilatkozott pozitívan az EU/IMF-megállapodásról, ugyanakkor szavai nem tartalmaztak új információt. "Az IMF-fel ugyan meg akarunk egyezni, de most már mindenki elfogadja a világon, hogy ha nem lenne megegyezés, Magyarországnak akkor sem lennének finanszírozási gondjai. (...) Az a kérdés, hogy drágábban vagy olcsóbban finanszírozza magát" az ország - mondta a miniszterelnök a Parlamentben.

Dél körül

A forint gyengülni kezdett hétfőn: a reggeli 282-282,5 között állt az euró/forint jegyzése, 12 óra után már 284-284,5 között jegyzik a közös európai devizát. A forint esése nem meglepő, hiszen az európai vezető tőzsdeindexek eséssel kezdték a hetet.

Pénteken azért erősödött nagyot a forint (285 alatti szintről 282-ig), mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 400 milliárdos kiigazítási programot jelentett be 2013-ra, amivel elkerülhetjük a túlzott deficiteljárás folytatását, valamint elmondta, hogy nem terjesztik ki az MNB-re a tranzakciós illetéket, ezzel elhárult egy komoly akadály az EU/IMF-megállapodás elől.

A jelenlegi nemzetközi hangulatban azonban ez már nem tudja támogatni a forintot, különösen, hogy kamatvágási ciklus kezdődött Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.