BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma esély van a 280 forint alatti euróra

A magyar ötéves CDS tovább rallizik, immár megközelítette a bűvös 300 bázispontos szintet. A javuló kockázati megítélés alapvetően az IMF szerződés kapcsán közeledő álláspontoknak köszönhető – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (279,00 – 282,50): A forint erősödése tegnap sem szakadt meg, 283-tól 281-ig javult az euróval szembeni kurzus. A pénteki folytatásban már 280 alatti szintek is esélyesnek látszanak.

Az Államadósság Kezelő Központ devizakötvény kibocsátását jelentette be, mely első sorban lakossági ügyfeleket vesz célba, de minden befektető számára elérhető. A papír árazása az eurózóna inflációjához kötött, keretösszege nem óriási, de arra alkalmas, hogy a lakosság euróban történő befektetési kedvét tesztelje az állam. A forint államkötvények lakossági értékesítésének felfuttatása már így is likviditást szív el a magyar bankrendszertől, az új kötvénnyel immár a devizaforrásokért folyó versenybe is beszállt az AKK.

Hosszabb távon, ha a banki betétállomány jelentősen csökkenne a kiszorító hatás révén, az a pénzintézetek forrásszerzésének drágulásához és ezáltal a hitelezési képesség romlásához vezetne.

A magyar ötéves CDS tovább rallizik, immár megközelítette a bűvös 300 bázispontos szintet. A javuló kockázati megítélés alapvetően az IMF szerződés kapcsán közeledő álláspontoknak köszönhető. A mai, enyhén pozitív nemzetközi hangulatban nem számítunk gyengülésre. A forinterősödés útjában technikai támaszt 280 alatt, 279,75 illetve 278,60 magasságában találunk.

EUR/USD (1,2920 – 1,3040): Az S&P tegnapi spanyol leminősítése nem lepte meg a piacokat. A mentőcsomag igénylésének növekvő valószínűsége még pozitívan is hatott az euro árfolyamára, mely körülbelül 100 pont erősödött a nap folyamán. Globálisan szemlélve egyértelműen a kockázatkerülés dominálja a piacokat. Jöhetnek rossz görög vagy spanyol hírek, ez mind az új EU csomag igénybevételét, az EKB kötvényvásárlásainak beindítását erősíti. Ezt pedig stabilitásnövelő, tehát euró-erősítő tényezőként értékeli a piac.

Amerikában az elnökválasztási kampány kezd egyre hevesebb fokozatba kapcsolni. Devizapiaci mozgatóerővel azonban csak a 2012 végén automatikusan életbe lépő adóemelések és kiadáscsökkentésekkel (az ún. fiscal cliff) kapcsolatos kétpárti megállapodás híre, vagy annak elmaradása bírna.

Dollárfronton ma nem várható komoly információ. A michigan-i egyetem fogyasztói bizalomindexe is csak akkor generálhat mozgást, ha a várakozásoktól igen nagy eltérést mutatna. Újra kérdéses lehet a piaci reakció iránya, de a „risk averzió” miatt – akárcsak az eurozónás hírek esetében - valószínűbbnek tűnik a „pozitív USA adat - gyengülő dollár” (válság) forgatókönyv.

CHF/HUF (231,00 – 234,00): Parlamenti közvetítésekkel vetélkedő izgalmak közepette kereskedtek tegnap 1,2085 szűk körzetében az EUR/CHF párral, mely 232-234-es piacot eredményezett CHF/HUF vonatkozásában. A mai 1,2090-es folytatás egyelőre alkalmasabbnak tűnik a piaci szereplők lenyugtatására, semmint felrázására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.