BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy szavaira erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,86 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 19.124,46 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,0 milliárd forint volt, a vezető részvények - a Mol kivételével - emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter délelőtti bejelentése a közel 400 milliárd forintos jövő évi kiigazításról, az MNB tranzakciós illetékkötelezettségének elvetéséről és a nemzetközi jó befektetői hangulat emelte a részvényárakat a magyar tőzsdén is. Az elemzők pozitívan értékelték a bejelentést, reálisnak a célkitűzéseket és úgy vélték ezzel nőhet az IMF-megállapodás esélye.

A nemzetközi hangulatot javította, hogy az amerikai munkanélküliség a 2009. januári szintre esett, holott az elemzők emelkedést vártak - mondta Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. A magyar tőzsdét pedig Matolcsy György bejelentése lendítette fel. A növekedés több is lehetett volna, ha a Mol jobban teljesít, de az olajipari papír a korábbi emelkedését korrigálta - tette hozzá az elemző.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte, hogy a német DAX index 1,5 százalékkal, az amerikai Dow Jones pedig 0,5 százalékkal emelkedett. A BUX ugyan jobban is emelkedhetett volna, ha a Mol ára nem esik, de a forgalom így is az utóbbi idők csúcsa lett.

A piac kedvezően fogadta a délelőtt bejelentett hiánycsökkentő intézkedéseket, és a nemzetközi piacokon is tovább tart az optimizmus. E két tényező hatására jelentősen emelkedett a BUX, amely elsősorban az OTP szárnyalásának volt köszönhető. Ezzel a bankpapír árfolyama átlépte a szeptember közepén elért csúcsot, amely technikailag a további emelkedés lehetőségét hordozza a következő hetekre is. Meghatározó erősödést mutatott a hazai fizetőeszköz árfolyama is, tőzsdezáráskor egy euróért 282,50 forintot kellett fizetni - közölte Varga Zoltán, a QUAESTOR Csoport elemzője.

A Mol 150 forinttal, 0,79 százalékkal 18.800 forintra csökkent, 969,5 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 60 forinttal, 1,47 százalékkal 4.150 forintra erősödött, forgalmuk 11,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,47 százalékkal 426 forintra nőtt, forgalma 611,4 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 220 forinttal, 0,57 százalékkal 39.050 forintra emelkedett, a részvények forgalma 300,0 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 79,4 millió forintos forgalom mellett 40 forinttal, 0,22 százalékkal 17.975 forintra növelte értékét.

A BUMIX 1.089,77 ponton zárt pénteken, ez 4,44 pontos, 0,41 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.