BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PSZÁF: még tudnának hitelezni a bankok

A magyarországi pénzügyi szektor fő kockázata, hogy a gazdaság nem nő, bizonytalan, hogy a pénzügyi szektornak mennyivel kell beszállnia az államháztartási hiány finanszírozásába, és a bankok jövedelmezősége is csökken a romló hitelportfólióknak és egyéb intézkedéseknek köszönhetően – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete legfrissebb kockázati jelentésének ismertetésekor. A hazai bankrendszer szereplőinek jövedelmezősége között egyre nagyobbak az eltérések, a veszteséges hitelintézeteket azonban a tulajdonosaik – elkötelezettségüket mutatva – feltőkésítik.

Az elmúlt öt évben 1300 milliárd forintnyi tőkeinjekciót kaptak a magyarországi bankok, ebből az elmúlt másfél évben több mint 450 milliárd forintnyit tett ki a tőkepótlás. Mindezek következményeként a hazai bankok tőkeellátottsága jónak mondható, és likviditásuk is biztosított. A PSZÁF szerint a hitelintézetek képesek hitelezni, a kereslet azonban alacsony.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.