BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segített az MNB a forintnak

A kamatvágásra kissé esett a forint, majd az MNB közleménye hűtötte az unortodox jegybanki lépésekkel kapcsolatos várakozásokat.

Az euró/forint árfolyam a kamatdöntés előtti 297 alatti árfolyamról a 25 bázispontos vágás után 297,5-ig emelkedett. Nagyobb forintpiaci reakció azért nem volt, mert már beárazták a kamatvágást; a Reuters által megkérdezett 21 közgazdászból 18 kamatcsökkentést prognosztizált.

A forint azonban erősödéssel reagált az MNB közleményre, hiszen a monetáris tanács csillapította azokat a várakozásokat, hogy unortodox eszközöket fognak bevetni Simor távozása után. Az euró/forint kurzus 296-os jegyzésre került.

„A Monetáris Tanács hangsúlyozza, hogy a jelenlegi inflációs és reálgazdasági kilátásoknak megfelelő monetáris politikai irányultság kialakításához az eddig alkalmazott monetáris politikai eszköztár elegendő mozgásteret biztosít, a nemkonvencionális eszközök körének bővítése a hazai viszonyok között akut pénzpiaci zavarok esetén jelenthet csak hatékony segítséget” – áll a közleményben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozta, hogy az MNB-nek olyan eszközöket kellene bevetni a gazdasági növekedés elősegítése érdekében, mint amilyeneket a Fed vagy az EKB is használ. Ez pedig a forint esésében kulcsszerepet játszott. Hétfőn az euró/forint jegyzés megérintette a 300-as szintet is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.