BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedéves mélyponton a forint

Elérte a forintot is a feltörekvő piaci eladói nyomás: az euróért több mint 312 forintot kell adni a bankközi devizapiacon, ami több mint egy százalékos gyengülés reggel óta. A forint a mai esésével háromhavi mélypontra süllyedt.

A svájci frank árfolyama megközelítette a 260 forintot, amelyre a reggeli 257,5-ös szintről gyengült a hazai deviza.

A forint esése elsősorban azzal függhet össze, hogy az orosz rubel árfolyama gyakorlatilag összeomlott, ami a sérülékeny devizákat – mint amilyen a forint is – kedvezőtlenül érintette.

Az orosz jegybank óriási mértékben, 10,5 százalékról 17-re emelte a kamatot, amivel csak átmenetileg tudta megállítani a rubel vesszőfutását. Kedden délelőtt új történelmi mélypontra esett a deviza, a negatív piaci hangulat pedig végigsöpört a feltörekvő piacokon.

"Az olajár esése – ami a közel-keleti kitermelés korlátozásának elmaradása miatt következett be – a fejlődő piacokra negatívan hat. Ez a hatás természetesen az exportáló országokat érinti a legkedvezőtlenebb módon, de másodlagos hatásként a régiós devizák sem tudják teljesen kivonni magukat a gyengülésből" – írta Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.