BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ön is örülhet, ha ez a pénz lapul a zsebében

Az Ausztrália jó makrogazdasági állapotáról szóló hírek kétéves csúcsra erősítették az ausztrál dollárt az amerikaival szemben. A folytatásban sok függ a kínai gazdaság helyzetétől is.

A fellegekben jár az ausztrál dollár, tegnap 0,8-es árfolyam közelében volt az amerikaival szemben, ami több mint kétéves rekord. A japán jennel szembeni, 89- közeli szint fölött 2015 vége óta nem állt az ausztrál dollár, az euróval szemben pedig a 0,69-os szintet ostromolja, itt legutóbb május elején járt a kurzus.

Az ausztrál dollár árfolyama az amerikaival szembeni 0,77-os szintnél egy jelentős ellenállást tört át, úgy tűnik, a 0,8-es szintet is könnyedén átlépheti – magyarázta a Világgazdaságnak Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A kínai gazdaságot övező bizonytalanságok miatt azonban nehezen látni, hogyan alakul középtávon az árfolyam, mivel Ausztráliának nagy a kitettsége Kínával szemben. A szakértő hangsúlyozta: az ausztrál gazdaság a külső egyensúlyi folyamatokon keresztül megérzi a devizájának drágulását, ez látszik a külkereskedelmi mérleg pozitívba fordulásán vagy a tízéves amerikai államkötvénnyel szembeni hozamkülönbözet növekedésén.

Forrás: AFP

Az amerikai dollárral szembeni erősödésben az Egyesült Államok devizájának gyengülése is szerepet játszik, ugyanakkor kétségtelen, hogy az ausztrál gazdaság jó állapotban van – mondta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Szerinte a második negyedévben elért, az előzőt 0,3 százalékkal felülmúló gazdasági növekedést átmeneti tényezők okozták, a 2 és 3 százalék közé belőtt inflációs céltól elmaradó, első negyedévi 2,1 százalékos átlagos árindex-emelkedésben pedig a globális dezinflációs hatások is szerepet játszanak.

Varga Zoltán szerint a stabilitásba a kedvező kínai makroadatok is besegítenek. Megjegyezte: a nyersanyagárak csökkenése érzékenyen érintette a nyersanyag-orientált gazdaságot, de azóta több lábra álltak. Egyrészt megerősítették a magas hozzáadott értékkel bíró szolgáltatási szektort, olyannyira, hogy a Bloomberg szerint Sydney ma már a világ egyik fintech fővárosának számít. Másrészt húzóágazattá tették a turizmust: az idelátogatók tavaly 121 milliárd dollárt költöttek el, ez közel 6 százalékos emelkedés 2015-höz képest. Varga szerint az ausztrál piac arra számít, hogy az ausztrál nemzeti bank már idén emelhet az egy éve 1,5 százalékon álló kamatán. A legutóbbi ülésükről kiadott jegyzőkönyv szerint a jegybank a korábbi 5 százalék helyett most 3,5 százalékra becsüli a gazdaság fejlődése szempontjából semleges kamatszintet, de csak akkor, ha az infláció tartósan beszorul a 2–3 százalékos tartományba.

Az Equilor elemzője azonban kockázatokra is felhívta a figyel­met. Az ausztrál ingatlanárak nagyon megugrottak, ehhez kapcsolódóan nőttek a lakáshitel-ki­helyezések is, olyan mértékben, hogy az már ingatlanpiaci buborék kialakulásával fenyeget. Az utóbbi időben hűlni látszik a piac, de nagyok a régiós különbségek, a nagyvárosokban még mindig magas a lakásárindex. A statisztikai hivatal szerint a lakossági hitelállomány eléri a GDP 120 százalékát, ennek több mint fele ingatlanhoz kapcsolódó jelzáloghitel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.