BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éles fordulat jöhet a kőolaj piacán

Nagyot esett az olaj árfolyama az elmúlt egy hónapban: mind a WTI, mind a Brent olajfajta ára több mint 25 százalékkal csökkent.

Nagyot esett az olaj árfolyama az elmúlt egy hónapban: mind a WTI, mind a Brent olajfajta ára több mint 25 százalékkal csökkent egy hónap alatt. A WTI október elején érte el hordónkénti 77 dolláros csúcsát, ezzel szemben november elejére 55 dollár alá is benézett. Piaci elemzők az esést a globális lassulástól való félelemnek tulajdonítják, de a valós kereslet is esett, és úgy tűnik, hogy a piaci szereplőket nem zavarta az Irán elleni újabb szankció.

A Kőolaj-exportáló Országok Szer­vezete (OPEC), amely egyébként a piac 33 százalékát fedi le, már napi egymillió hordó kiter­meléscsökkentésre tesz javaslatot. Ez a mennyiség a világtermelés 1 százaléka, ráadásul a javaslat nem kötelezi a szervezeten kívülieket. Szakértők ezért arra számítanak, hogy az OPEC-hez nem tartozó szereplők – köztük az egyik legnagyobb, az Egyesült Államok – tovább növelik a termelést.

Fotó: AFP

Bár Trump elnök a Twitteren arra kérte az OPEC-et, hogy ne csökkentsék a kitermelést, ennek ellenére a tartósan alacsony ár az USA-nak sem lenne kedvező. Az amerikai kitermelés zömét ma már a palaolaj adja, amelynek kitermelése magas költséggel jár, ezzel együtt az USA többször vetette be az olajfegyvert külpolitikai érdekeinek megfelelően. Az alacsony ár különösen nagy kárt okozna az orosz gazdaságnak, és nehezítené az orosz külpolitikai törekvéseket.

Az olaj árfolyama természetesen hatással van a földgáz árára is, amely az európai szereplőknek sokkal inkább húsba vágó. A Gazpromnak (Oroszországnak) fontos a jól fizető, stabil vevő, Európának pedig a biztonságos gázellátás, ezért építik az oroszok és a németek közösen az Északi Áramlat 2.-t, amellyel Ukrajna megkerülésével meg tudnák duplázni a gázszállítási kapacitást.

Mivel technikailag is erős támaszon van az olaj ára, ráadásul a piaci résztvevőknek sem érdekük a túl alacsony ár, ezért fordulat következhet be a piacon, és a WTI újra 60 dollár feletti tartományokba kerülhet. Hosszabb távon viszont, ha a világgazdaság valóban a lassulás jeleit mutatja, akkor az olajár újra esésnek indulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.