BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szeptember szokott a bitcoin legrosszabb hónapja lenni, most mégis bizakodnak a befektetők a kriptopiacon

A legnagyobb kriptodeviza általában lényegi mínuszokat termel az ősz első hónapjában, ez azonban legtöbbször csak átmeneti fájdalom, az október–november ugyanis rendre hatalmas futamot kölcsönöz a kurzus számára. Egyes elemzők szerint az idei szeptember viszont más lehet a bitcoin számára, mint a többi, ennek pedig két okát is látják.

Az elmúlt tizenegy év átlagos árfolyammozgásait tekintve nyugodtan kijelenthető, hogy a szeptember a bitcoin legrosszabb hónapja: a legnagyobb kriptodeviza 2013 óta átlagosan 4,49 százalékot vesztett értékéből az ősz első hónapjában, messze lekörözve ezzel a második leggyengébbnek tartott június, annak 0,35 százalékos átlagos árfolyamvesztésével. A befektetők azonban az idén kimondottan bizakodók, és úgy vélik, most minden adott ahhoz, hogy a kivételt erősítő szabállyá tegyék 2024 szeptemberét.

Cryptocurrency finance and trading, conceptual composite image, bitcoin, kripto, kriptodeviza, token,
Meglepheti a medvéket szeptemberben a bitcoin / Fotó: Science Photo Library via AFP

Meglepetést okozhat a bitcoin 

Egyes kriptopiaci elemzők ugyanis úgy vélik, a két hét múlva esedékes Fed kamatvágás közeledése és egy relatíve még mindig erősnek mondható amerikai gazdaság együttesen már elég lehet ahhoz, hogy hegymenetbe állítsa a bitcoin kurzusát, még a lesújtó történelmi tapasztalatok ellenére is.

A két tényező együttállása véleményünk szerint alaposan megtréfálhatja még a medvéket. Úgy véljük, nagyobb esélye van annak, hogy a bitcoin 60 ezer dollár felett talál támaszra, mintsem hogy beszoruljon ezen ellenállás alá

– mondta a Cointelegraph-nak Ed Hindi, a Tyr Capital befektetési igazgatója.

A bitcoin befektetőire pedig igazán ráférne már egy trendszerű javulás : a token ugyan márciusban megdöntötte történelmi árfolyamcsúcsát, majd egészen 73 ezer dollár fölé menetelt, onnantól szinte folyamatosan lefelé csúszott a jegyzés, jelenleg 56 ezer dollár környékén adják a legnagyobb kriptodeviza egy tokenjét. Az árfolyam 2024-ben 27 százalékos pluszt tudhat magáénak, az elmúlt fél év mérlege viszont már egy 15 százalékos mínuszt mutat, így az első hónapok felülteljesítése nélkül nagy bajban lennének most a befektetők.

bitcoin,
Szeptemberben nem járt még 60 ezer dollár felett a bitcoin jegyzése/ forrás: Stooq

Külön érdekes, hogy míg a szeptember a bitcoin legrosszabb hónapja szokott lenni, addig az október–novemberi időszak egyenesen a legjobb:

  • novemberben átlagosan 47, 
  • októberben 23, 
  • februárban 16, 
  • márciusban 13, 
  • áprilisban pedig 12

százalékos felfutást szokott átlagosan produkálni a token, az év többi hónapjában pedig a már említett mínuszos szeptember és június kivételével mindig egy számjegyű pluszokat szokott hozni a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.