BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Agyonverték a sanghaji tőzsdét a türelmüket vesztő befektetők

Több mint négy éve nem látott gigantikus zuhanással reagált a – Hongkongot nem számítva – legnagyobb kínai tőzsde a konkrét gazdaságélénkítő intézkedések késlekedésére. Emellett a gyenge ünnepi fogyasztási adatok is rontották a hangulatot Sanghajban.

A sanghaji tőzsde vezető indexe, a Shanghai Composite Index közel 7 százalékkal, egészen pontosan 6,6 százalékkal zuhant szerdán, amivel teljesen eltörölte keddi nyereségét. Kedden egyébként hasonló mértékű emelkedéssel zárta a kereskedést a szeptember 30. óta először kinyitó sanghaji parkett, mivel a kínai börzék – Hongkong kivételével – október első hetében az ünnepi időszakra, az úgynevezett aranyhétre tekintettel bezártak.

sanghaj Shanghai Stock ExchangeCitizens are walking past the Shanghai Stock Exchange in front of the Lujiazui Securities Building in Pudong, Shanghai, China, on March 25, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Becsapták az aranykaput a sanghaji tőzsdén /Fotó: AFP

A várakozások és a valóság között ingadozik a piac Sanghajban

Hasonló volt a hangulat Hongkongban is, ahol a kínai részvények indexe tovább esett, miután kedden már több mint 10 százalékkal csúszott meg, a teljes Hang Seng index pedig 1,5 százalékkal csökkent.

Bár a vezető részvényindexek az elmúlt hetekben a gazdaságélénkítő csomag hírére több mint 30 százalékkal drágultak, konkrétumok híján gyorsan lehűlt a lelkesedés. Egyre több stratéga és alapkezelő tette szóvá, hogy Pekingnek alá kell támasztania ígéreteit, mások pedig arra figyelmeztettek, hogy a rali túl messzire ment. Emellett a gyenge ünnepi fogyasztási adatok is rontották a hangulatot Sanghajban.

A piac a további ösztönző intézkedések iránti várakozások és a gazdasági realitások között ingadozik

– mondta a Bloombergnek Ji Vang, a CSOP Asset Management befektetési vezetője.

„A befektetők azt szeretnék látni, hogy az ösztönző intézkedések gyorsan átfordítódnak a vállalati nyereségek javulásába és a jobb makroadatokba – legyen szó akár az inflációról, a foglalkoztatásról vagy az önkormányzatok adósságáról, ám ez egyik pillanatról a másikra nem valósulhat meg” – tette hozzá.

Hatalmas csomagra számítanak a bankok

E hét szombatján helyi idő szerint délelőtt 10 órakor mindenesetre a kínai pénzügyminiszter ismerteti az élénkítést célzó intézkedéscsomag részleteit, és válaszol az újságírók kérdéseire – közölte az Államtanács Tájékoztatási Hivatala szerdai közleményében.
A részvénybefektetők nagyobb költségvetési kiadásokra számítanak a lassulás megállítása érdekében, mivel veszélybe került az ország 2024-re kitűzött 5 százalék körüli növekedési célja.

A nyugati bankok, köztük a Morgan Stanley és az HSBC Holdings 2 ezermilliárd jüanos (283 milliárd dollár) ráfordítást várnak, míg a Citigroup úgy véli, a nagyságrend elérheti akár a 3 ezermilliárd jüant is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.