BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
OTP

Kockázatok fogságában

2010.08.13., péntek 05:00

Hosszú idő óta az elemzőket leginkább megosztó gyorsjelentést prezentált tegnap az első számú hazai bankcsoport: bár a második negyedéves, korrigált, csoportszintű adózott eredmény megfelelt az előzetes várakozásoknak – sőt, meg is haladta azokat –, a szakértők szerint túl sok az egyszeri tétel, ami befolyásolta a kimutatott profitot.
A konszolidált, nem korrigált profit viszont bő egy harmadával kevesebb az egy évvel korábbinál, ez – mint most szinte minden banknál a világon – leginkább a hitelportfólió minőségének a romlásával magyarázható.
Márpedig hiába nagyon egészséges egy bank, akár a működését, akár a tőkehelyzetét vagy a mérlegszerkezetét tekintve, ha tőzsdén jegyzik a részvényeit, a nyereségelvárások is nagyon komolyak vele szemben.
Ebből a szempontból ugyanakkor a kilenc régiós államban érdekelt OTP bankcsoport egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen a hitelportfólió minőségének jövőbeni alakulását – amely mostanság alapvető fontosságú az eredmény alakulása szempontjából – lehetetlen megjósolni. Egyelőre annyi látszik, hogy az év eddig eltelt részében a portfólió minősége kevés kivétellel minden, a csoport szempontjából érdekes országban romlott, köztük igen erős ütemben Magyarországon is.


Kedvező fordulatra pedig meglehetősen kevés az esély, hiszen ehhez új kihelyezésekre és rohamosan javuló régiós makromutatókra lenne szükség. A hitelezés viszont egyelőre csak Oroszországban indult érezhető növekedésnek, ott is elsősorban a fogyasztási kölcsönöknél (illetve hitelkártyáknál) látható fellendülés. Aggasztó a makrohelyzet viszont például Montenegróban vagy a vélhetően további megszorítások előtt álló Romániában.

Mindezek alapján az első számú hazai bank eredménykilátásait most két kör fizetőképessége határozza meg leginkább: a régiós államoké és a hitelt törlesztő ügyfeleké.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.