BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
adórendszer

Komoly beruházásokat lehet majd Magyarországra csábítani

Járt utat választott a magyar kormány a társasági adó csökkentésével
2010.10.22., péntek 05:00

A KPMG friss tanulmánya szerint a nyereségadó lefaragása globális trenddé válik a gazdasági válság hatására. A kormányok ugyanis felismerték: az alacsony adórátával sikerülhet határokon belül tartani az egyre mobilisabbá váló globális cégeket.

A fejlett és feltörekvő országokra jellemző adókulcsok láttán, úgy tűnik, hazánknak erre jó esélye van. A jelenleg csak 500 millió forintos nyereségig élő, 2013-tól pedig a tervek szerint általánossá váló társaságiadó-kulcs ugyanis kivételesen alacsonynak mondható. Az, hogy a globális adóráta 25 százalék körül jár, még csak hagyján, de a térségben adóreform-éllovassá vált Romániában is csak a jövőben csökkenhet a 16 százalékos mérték 12, netán 10 százalékra. Az is hazánk mellett szól a versenyképesség és az adóverseny terén, hogy a legtöbb helyen a társasági adó csökkentését az áfakulcsok emelkedése követi.

Nálunk ilyenről nincs szó, igaz, már nem is lenne hova emelni: a 25 százalékos „standard” magyar áfakulcs az uniós maximumon tanyázik.

Jó esély van tehát arra – és ezt most a KPMG felmérése is megerősíti –, hogy a jövőben sikerülhet Magyarországra csábítani komoly beruházásokat. És talán az adóhatóságnak is kevesebb dolga akad azzal, hogy a nyereség határokon kívülre menekítésében – a hazánk számára hátrányos adóoptimalizálásban – akadályozza meg a vállalkozásokat, lévén megszűnik az erre irányuló motiváció.

Ugyanakkor persze nem csak az adókulcs számít: hazánknak sok feladata van még az adminisztráció egyszerűsítésében, a jogszabálydzsungel ritkításában, amelytől akár az alacsony adóterhelés tényét is szem elől téveszthetik a potenciális befektetők. Nem mellékes még a helyi iparűzési adó sorsa sem, ez komoly versenyhátrány Magyarország számára.


A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.