BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tagság

Az oszd meg és uralkodj elve alapján küzdenek a lobbiérdekek

Lobbiérdekek? Egyéni ambíciók? Helyezkedés? Politikai húzások? Mindez szerepet játszhat, és úgy tűnik, hogy játszik is a kormány szándékai szerint megújítandó kamarai rendszer kimunkálásának a folyamatában.
2011.06.17., péntek 16:50

A jelek szerint egy dolog számít a legkevésbé: a leginkább érintettek, a majdani kötelező tagság miatt valamelyik kamarában mindenképpen taggá váló vállalkozók érdeke.

Hetekig, hónapokig a háttérben egyeztettek az üzleti szférát képviselő szakemberek, de mára, úgy látszik, elfogyott a türelem. Nem elsősorban azért, mert egy részüket (ha a jelen koncepció marad, azokat, akik a kibővített agrárkamarában válnak taggá) nagyon komoly összegű tagdíj réme fenyegeti, s még csak nem is pusztán azért, mert pazarlónak tartják a párhuzamos rendszerek fenntartását. Elsősorban azért lett elegük, mert a fejük felett átnyúlva „játszik ismét a politika”.

A vállalkozók mindenesetre mind nyíltabban bírálják a kialakult helyzetet, egyre élesebben követelik a politikától, hogy tegyen végre rendet. Mára már eljutottunk odáig: kormánydöntést sürgetnek abban a kérdésben, hogy milyen kamarai rendszer alakuljon ki jövő év januárjától Magyarországon.

Valljuk be, igencsak pikáns a helyzet. Hiszen a gazdasági miniszternek vagy talán éppen kormányfőnek az elmúlt évben egyszer már meg kellett hoznia e témában egy döntést. Anélkül ugyanis eleve el sem kezdődhetett volna a kamarai törvények újraírása, s nem kerülhetett volna szóba az agrárkamara hatáskörének jelentős bővítését célzó koncepció kidolgozása. Ám hamarosan elkerülhetetlen lesz a végső szó kimondása: egy gazdasági kamarára, tiszta profilú kamarákra vagy vegyesekre épülő rendszer jön létre jövőre.

Addig pedig – az oszd meg és uralkodj! elve alapján – küzdenek egymással a lobbiérdekek, egymásnak feszülnek az egyéni ambíciók, folyik tovább a helyezkedés s mennek a politikai húzások. De kinek az érdekében?

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.