BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Mi lesz a forinttal 2013-ban?

A globális piaci hangulat ingadozásai mellett a devizakötvény-kibocsátás eredményessége és a jegybank esetleges stratégiaváltása gyakorolhat erős hatást - vélik szakértők.
2013.01.04., péntek 05:00

Az euró/forint árfolyam az új évet 291 magasságában kezdte, de megfordult már 293 fölött is. A kurzusra 2013-ban a globális piaci hangulat ingadozásai mellett a devizakötvény-kibocsátás eredményessége, illetve a jegybank esetleges stratégiaváltása gyakorolhat erős hatást.

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója
„A globális befektetői étvágy továbbra is a kockázatosabb devizáknak kedvez, amiből a piaci hangulatra kimondottan érzékeny forint szépen profitálhat. A széljárás azonban nagyon gyorsan változhat, ezért kicsi az esélye annak, hogy az év egészében kitart a befektetők bátorsága. Az »országspecifikus« tényezők vegyes képet mutatnak. A fizetési mérlegben a folyó tételek erősödő forintkeresletet jeleznek, amit beárnyékol a növekedés krónikus hiánya. Ha a monetáris tanács kamatdöntései továbbra is alkalmazkodnak a piaci környezethez, az euró ára 300 forint alatt maradhat. Magyarország esetében a lassan megszokottá váló »szokatlan« gazdaságpolitikai lépések is befolyásolhatják az árfolyamot.”

Gondi István, a Raiffeisen Bank vezető deviza-kereskedője
„Az euró/forint árfolyam előrejelzésem szerint az idén a 278,20–347,75 sávban mozoghat; a forintot támogató pozitív fejlemények nem biztos, hogy elég erősek lesznek a negatív hatások ellensúlyozásához. Az év elején a jegybankelnök utódlása kelthet bizonytalanságot, és nagyon kérdéses, hogy a tervezett devizakötvény-kibocsátással nem késünk-e el. Az amerikai költségvetési vita heteken belül várható újabb fordulója ugyanis elronthatja a piacokon uralkodó – reálgazdasági adatokkal amúgy sem indokolható – jó hangulatot, ami viszont a sikeres kibocsátás elengedhetetlen feltétele. Az ország nemzetközi megítélését eközben a választásokra egyre inkább ráhangolódó kormány intézkedései sem javítják.”

Peter Attard Montalto, a Nomura igazgatója
„A piac, amely már elfogadta, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalás halott, a valószínűleg az első negyedévben sorra kerülő devizakötvény-kibocsátás után olyan országot lát majd, amely védőhálóval ugyan nem rendelkezik, viszont 2013-as devizakötelezettségeit teljesítette, folyó fizetési mérlege pedig pozitív. Ez a mix képes lesz az euró árfolyamát 300 alatt tartani. A nyár végi sokk, amit az okoz, hogy az MNB megszűnik független intézményként működni, a várakozásaink szerint nem tart sokáig, a carry-hatás ugyanis vonzó marad, és a képet javítják az újabb, az adósságot és a hiányt féken tartó konszolidációs intézkedések is. Az euró árfolyama emiatt 295 forint körül stabilizálódhat az év végéig.”

Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője
„A forint piacán várhatóan az idén is jellemző marad az erős volatilitás. A 2012 végén kezdődött gyengülés – ha a nemzetközi hangulat romlik – akár folytatódhat is, de nem valószínű, hogy az euró árfolyama tartósan 300 fölé emelkedik. Erre akkor kerülhet sor, ha az MNB-ben bekövetkező változásokat drasztikus, a jegybanki függetlenség csorbulásaként értékelhető stratégiaváltás kíséri, és/vagy ha az Egyesült Államokban nem sikerül végleges megoldást találni a fiskális szakadék problémájára. Ha nem a negatív forgatókönyv valósul meg, akkor az euró/forint árfolyam 285 környékén mozoghat. Egy esetleges IMF-megállapodásnak komoly pozitív hatása lehet – igaz, a megegyezés valószínűsége minimális.”

Soós Róbert, az XTB Magyarország kereskedési szakértője
„Reálgazdasági szempontból 2013 vélhetően nem lesz kiemelkedő év, a feltörekvő piacok azonban vonzóak maradhatnak, hiszen a jegybanki pumpák továbbra is élénkek lesznek, és kiéleződhet a verseny a fejlett devizák gyengítésében. Régiós összevetésben nem biztos, hogy 2012 után ismét a forint lesz a dobogó élén, a nagyobb portfoliókezelők ugyanis kivárhatnak tavaszig, hogy lássák: lesz-e devizakötvény-kibocsátás, és milyen változások lesznek a jegybankban. A jelenlegi forintgyengülés az év végi profitrealizálásnak és a csökkenő hazai reálkamatoknak köszönhető, így – mivel további kamatvágásokra számíthatunk – a 300-as euró/forint szint könnyedén megérinthető az első negyedévben.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.