BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Milyen teljesítményt mutathat idén a forint? Szakértők válaszolnak

Nem számítanak a forint jelentős erősödésére az elemzők az idei esztendőben. Az elmúlt napok forintesése miatt a Magyar Nemzeti Bank akár lépésekre kényszerülhet, hogy megállítsa a leértékelődést. Ha a jegybank ragaszkodik a laza monetáris politikához, és a külpiaci helyzet nem javulé, akkor tovább eshet a forint.
2014.01.31., péntek 05:00

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője:
A szerda esti Fed ülésen elhatározott további likviditásszűkítő lépések megerősítették, hogy az idei jóval nehezebb év lesz a feltörekvő devizák számára. Ez a legsérülékenyebb országok esetén eszközeladásokhoz vezethet, ráadásul több, jellemzően egyensúlytalansággal küzdő országban kiéleződtek a politikai feszültségek is. Itthon jóval kisebb a sebezhetőség és a politikai bizonytalanság, de a támogató környezetben végrehajtott kamatvágások miatt kialakult alacsony prémium és az emelletti feltétlen elköteleződést sugalló kommunikáció könnyen visszaüthet. A piac választásra kényszerítheti idén az MNB-t: vagy engedi a gyengébb forintot, vagy emel a kamatokon. Így enyhén leértékelődő, erősebben ingadozó forintot várunk 2014-ben.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza:
Az idei évben a feltörekvő piacokra irányuló tőkebeáramlás várhatóan visszaesik és volatilisabbá válik. Ennek a folyamatnak a negatív hatásai a sérülékeny gazdaságok esetében lehetnek a legsúlyosabbak. Rövid távon a globális hangulat és az MNB kamatpolitikáját övező bizonytalanság miatt további forintleértékelődés sem zárható ki, 2014 év végén azonban a jelenlegi szinteknél valamivel erősebb árfolyamra számítunk. Ha a piacok megnyugszanak, a kamatciklus fordulása és az erős külső pozíció nyújthat támaszt devizánknak, míg a „katasztrófa forgatókönyv” esetleges megvalósulása esetén az MNB agresszív beavatkozása tolhatja erősebb szintekre az árfolyamot.

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója:
A nehéz évkezdés arra világít rá, hogy a viszonylag kedvező makromutatók sem tudnak immunitást biztosítani a forintnak. A piac most az MNB-t teszteli, hogy a megváltozott külső környezetben kitart-e a kamatvágási sorozat folytatása mellett, vagy a forintra nehezedő nyomás erősödésével változtatnak az irányon. A szereplők eddigi viselkedése és kommunikációja alapján kemény csata jöhet. A turbulens időszak hossza és kimenete függhet a jegybanktól, de a nemzetközi széljárás talán ennél is meghatározóbb lehet. Ha megnyugszik a globális hangulat, a forint megítélése visszatérhet a korábbi „unalmas” mederbe: a folyó fizetési mérleg jelentős többlete viszonylag alacsony kamatszint mellett is stabilizálhatja az árfolyamot.

Sarkadi-Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója:
Egy tőkepiaci korszak végéhez közeledünk, ami a mesterséges pénzteremtésen keresztül mániák, befektetési eszközök tucatját fújta lufi nagyságúra. Ez nem jelenti azt, hogy összeomlás jön, de egy nagy átrendeződés, akár pánikszerű tőke ki- és beáramlásnak lehetünk majd tanúi globálisan. A magyar jegybank és gazdaságpolitika hitelességi próba előtt áll, ahol az alacsony kamat a forint ellen dolgozó tényező. Ebből a zűrzavarból azonban átmeneti csapkodás után a forint akár megerősödve is kijöhet. Ehhez az kell, hogy a döntéshozók egy ésszerű kommunikációs keretet a piac által emészthető, hosszú távra tekintő tartalommal töltsenek fel. Utóbbi esetben maradhat csak a forint 300 közelében, vagy alatta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza:
Az elmúlt napokban látott forintgyengülés szerintem nem lesz tartós. Magyarország kikerült a legsérülékenyebb országok csoportjából – igaz rögtön a második vonalban van a továbbra is jelentős eladósodottság, valamint az utóbbi másfél évben beszűkülő kamatelőny miatt. A kedvező gazdasági folyamatok (beinduló gazdasági növekedés, kedvező egyensúlyi mutatók, csökkenő adósságpálya) csökkentik a kockázatokat. A befektetők hajlamosak blokkokban, egy kalap alatt kezelni eltérő fundamentumokkal rendelkező országokat, így a feltörekvő piaci eladási hullám csitulása szükséges a forint árfolyamának visszarendeződéséhez. Erre látok esélyt, így a későbbiekben 300-310-es kereskedési sávba várom az árfolyamot.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.